Když člověk nemá vysoká očekávání, spousta věcí je jednodušších, říká Ryan Patterson z Fotocrime

26. říjen 2022

S hudbou začínal v rodném Louisville v Kentucky už na konci 90. let. Tamní punková scéna byla v tu dobu jednou z nejsilnějších a nejinspirativnějších v celých Spojených státech, a Ryan Patterson tak hudebně i lidsky vyrůstal například vedle členů Slint, Elliott nebo Endpoint. To zásadním způsobem ovlivnilo jeho další osud.

I díky tomu pak s Robem z Endpoint a svým bratrem Evanem na konci dekády dali dohromady hardcorovou kapelu Black Cross, která se později transformovala v Black God. V popisované době už fungovali i Coliseum, které Ryan založil na přelomu tisíciletí a jejichž první deska řádně rozčeřila trochu stojaté vody hardcorové scény na obou stranách oceánu,

Album vyšlo jak v USA, tak i v Evropě, kde se o jeho vydání postaral Nico – kytarista kultovní francouzské emo kapely Amanda Woodward na svém labelu Destructre Records. Od roku 2005 se pak Coliseum do Evropy pravidelně vraceli a jak sám Ryan přiznává, měl tehdy od fungování kapely poměrně velká očekávání.

Ta nakonec nebyla naplněna a Coliseum po několika změnách v sestavě dospěli k lehce hořkému konci. Jejich poslední dvě desky už byly také zřetelně mnohem více ovlivněny post punkem, dark wave a EBM, což byly inspirace, kterým dal Ryan mnohem více prostoru ve svém sólovém projektu Fotocrime. Zde je výhradním autorem hudby i textů a kromě výše zmíněného vlivu odkazuje i na silnou tradici amerického písničkářství.

Samotný princip fungování Fotocrime přitom zůstává velmi silně ukotven v nezávislé hc/punk scéně. To ostatně Ryan potvrzuje i tím, že už podle svých slov nemá žádná přehnaná očekávání a díky tomu si veškeré věci ohledně kapely mnohem více užívá. A to včetně turné, které s ním jako spoluhráči jezdí jeho dobří přátelé – například již zmíněný Nico. Ten v současnosti působí v kapele Bleakness a na právě proběhlém evropském turné hrál na kytaru i ve Fotocrime.

Jaké výzvy si Ryan Patterson z Fotocrime dává ohledně skládání hudby? V čem mu neustálý kreativní proces pomáhá? A které současné kapely má rád? Odpovědi mají Modeláři!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.