Když je člověk moc v hlavě, chová se trochu jako mimoň, říká muzikoterapeut Šimanovský

12. říjen 2017

Hudba je jedna z možných cest, jak se v dnešní uspěchané době můžeme dostat od hlavy k srdci. Někdy si ji naordinujeme sami, někdy s tím potřebujeme trochu pomoct. A někdy se možnosti, že bychom mohli odkrýt naše emoce, usilovně bráníme.

Podle psychologa a muzikoterapeuta Zdeňka Šimanovského, který byl hostem Diagnózy F, lze muzikoterapii v optimálních dávkách použít u všech věkových kategorií klientů – od malých dětí po seniory. Doba potřebná k tomu, aby se člověk dostal ke svým pocitům, je však u každého jiná. „Někdo se k emocím ani nemusí dostat, prostě se rozhodne, že zůstane v rovině racionálních úvah, protože přece není důstojné se takhle usmívat a zpívat si, že je to ztráta času. To může na první pohled vypadat velmi rozumně, ale v tom dlouhodobějším hledisku se ten člověk chová trochu jako mimoň,“ říká Šimanovský.

On sám se k muzikoterapii dostal mimo jiné i díky prožitkům z dětství. „Vyrůstal jsem vedle matky, která byla sama a byla často smutná, ale když si zpívala, tak byla šťastná. Tyhle chvíle mi ukázaly, že hudba a později muzikoterapie pro mě budou důležité,“ vypráví. Muzikoterapie, kterou používá ve své psychologické praxi, má mnoho podob. „Někdy hraju na kytaru a klienti zpívají nebo zpíváme společně, někdy hrajeme spolu, někdy hrajeme na Orffovy nástroje, je spousta možností,“ popisuje psycholog.

Někteří klienti přicházejí s tím, že se stydí zpívat, navíc před svým terapeutem, což by mohlo být překážkou pro muzikoterapii. „To se stává, ale já začnu zpívat, a když oni vidí, že mě to baví, tak se pak třeba taky přidají,“ vysvětluje s úsměvem Šimanovský.

Jaké jsou možnosti, ale i limity muzikoterapie? Jsou muzikoterapeuti více terapeuti, nebo umělci? A jaký je rozdíl mezi muzikoterapií a zpíváním u táboráku? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v novém díle Diagnózy F!

Odkazy

Web Zdeňka Šimanovského

Relaxace Zdeňka Šimanovského na YouTube.com

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

  • Diagnóza F: Muzikoterapie

    O muzikoterapii asi většina z nás někdy slyšela. Máme o ní možná i nějaké představy. Předpokládáme, že jde o terapii hudbou. Jak to ale ve skutečnosti funguje?

  • Muzikoterapie: Jak dokáže hudba léčit

    Středeční dvouhodinovka se tentokrát částečně promění v diskuzní pořad. Do studia přijde Markéta Gerlichová, která se dlouhodobě věnuje jedné z uměleckých terapií, ...

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.