Když jsou zdi až příliš tenké. Nové popové bomby od Sofie, Agnes, Audrey Nuna nebo Tolstoys

26. květen 2021
Topinky

V aktuálních novinkách nás berlínští Modeselektor přesvědčují, že stále dodržují social distancing a k tělu si pouští jen elitní rapperky. Někdejší vítězka švédské Superstar Agnes nás naopak nemilosrdně vtahuje na zaplněný taneční parket a spolu s norskou kolegyní Sofií demonstruje sílu severského indie popu. Korejsko-americká zpěvačka Audrey Nuna k tomu servíruje tekutou snídani a v Praze usazení slovenští rockeři Tolstoys natáčí fejkové svatby v ulicích Berlína. Top Again!

Modeselektor – Social Distancing ft. Flohio

Credits: Gernot Bronsert, Sebastian Szary, Blixa Bargeld
Label: Monkeytown Records
Album: Social Distancing EP

Na svou letošní obří mixtape Extended navazuje německé elektronické duo Modeselektor sérií EPček, která se zaměřují vždy na jednu skladbu ze zmíněné (sedmadvacet tracků čítající) desky a nabízí její alternativní verze, remixy a také nečekané spolupráce. Na nejaktuálnějším EP se berlínská dvojice milovníků groovu pustila do skladby Soda a pokouší se překlenout pomyslnou propast mezi světem ravu a hiphopu. Pomáhá jim v tom skvělá londýnská rapperka Flohio, která už s Modeselektor spolupracovala na tracku Wealth z roku 2018. Dunivá produkce s melodickou Casio marimbou a sebejistá flow Flohio daly vzniknout impozantnímu tracku Social Distancing. Pokud vám ale domácí poslech nestačí a teskníte po živých vystoupeních německého tandemu, zaškrtněte si v kalendáři data 23. a 24. července: Modeselektor budou mezi headlinery dvoudenního festivalu Pop Messe, který proběhne v Brně v areálu bývalého fotbalového stadionu Za Lužánkami a Bobycentra.

 

Polo G – Gang Gang ft. Lil Wayne

Credits: Taurus Bartlett, Dwayne Michael Carter Jr., Angelo Ferraro
Label: Columbia
Album: Gang Gang single

Z dvaadvacetiletého chicagského rappera Polo G se za poslední rok stala rapová hvězda první kategorie. Jeho loňské album The Goat dosáhlo na platinové ocenění a letošní jarní singl Rapstar odstartoval rovnou na čísle jedna amerického žebříčku. Polo G nedávno oznámil, že má hotové své třetí studiové album, které se bude jmenovat Hall Of Fame a vyjde příští měsíc. Propaguje ho singl Gang Gang, ve kterém se objevil také legendární Lil Wayne. O produkci tracku se postaral Angelo Ferraro.

Holly Humberstone – The Walls Are Way Too Thin

Credits: Holly Ffion Humberstone, Rob Milton
Label: Polydor Records
Album: The Walls Are Way Too Thin single

Britská zpěvačka a indiepopová písničkářka Holly Humberstone, která mezi svými vzory jmenuje třeba Damiena Rice, Phoebe Bridgers nebo trio HAIM, v posledních dvou letech zaujala jak nadžánrovým debutovým EPčkem Falling Asleep At The Wheel, tak svým vystoupením na festivalu Glastonbury. Její očekávané druhé minialbum má být ještě ambicióznější: ponese titul Emotional Grim Reaper a bude obsahovat i skladbu, kterou Holly napsala společně s frontmanem slavných The 1975 Mattym Healym. Na první singl Haunted House z připravovaného EP teď britská naděje navazuje skladbou The Walls Are Way Too Thin, k jejímuž klaustrofobickému tématu dodává: „Napsala jsem tuhle píseň o období svého života, kdy jsem měla pocit, že jsem ztratila kontrolu nad tím, kam mířím, a snažila jsem se najít své místo ve světě.“

 

Sofia – Firm Foundation

Credits: Sofia Hyttedalen, Sebastian Kornelius Gautier Teigen
Label: Toothfairy
Album: Firm Foundation single

Malými krůčky vstříc slávě postupuje norský pěvecký talent Sofia. Na scéně se zjevila v roce 2018, od té doby vydala pět singlů a těží ze spolupráce s producentem Coucheronem, který natáčel s Kehlani, Rye Rye nebo Kylem. S Coucheronem nahrála Sofia svůj zatím největší hit I Don’t Want To Lose a Friend a spolupracovali i na novém singlu Firm Foundation. Ten je rychlejší a dospělejší a Sofia zde potvrzuje svoji pověst velkého talentu norského indie popu.

 

Agnes – 24 Hours

Credits: Agnes Carlsson, Salem Al Fakir, Vincent Pontare, Kerstin Ljungström, Maria Hazell
Label: Senga/Universal
Album: 24 Hours single

Od vítězky druhé řady švédské Superstar jsme se nedočkali nové desky už devět let. To by se však mělo změnit tento podzim a na svém druhém singlu 24 Hours Agnes navazuje na to, čím se před lety proslavila: disco sound a silný charakteristický vokál. Podmanivá skladba, ve které lze slyšet inspiraci Donnou Summer nebo Giorgio Moroderem, nás vrací do klubu a na taneční parket. „Na něm jsou si totiž všichni rovní, je to o tom být tady a teď, o tom jen být. V tu chvíli neexistuje nic správného nebo špatného. Jenom prostě jste,“ řekla sama k novince, která putuje do naší rotace.

 

Tolstoys – Describe My Name

Credits: Ela Tolstova, Frederika Camastrova, Matej Herceg, Michal Smetana, Drew Deal, Zino Mikorey
Label: Slnko Records
Album: Describe My Name single

Jádro slovenské indierockové skupiny Tolstoys žije v Praze, klip k jejich novému singlu Describe My Name ale vznikl v Berlíně a za minimální rozpočet. Ela Tolstova a Michal Smetana fingovali svatbu tak přesvědčivě, že jim na ulici náhodní lidé gratulovali. K modernímu zvuku singlu Describe My Name přispěli berlínští producenti Drew Deal a Zino Mikorey. Singl je podle Ely Tolstové „o místech, která jsou tajná a o kterých vědí jen dva nejlepší přátelé nebo milenci, pro něž jsou speciální, a na která spolu mohou uprchnout před světem“. Novinka ohlašuje další studiové album, které ale Tolstoys plánují až na 22. února 2022. Do té doby kapela vydá celkem pět videoklipů, každý s jiným talentovaným mladým vizuálním umělcem.

 

Audrey Nuna – Top Again ft. Saba

Credits: Audrey Chu, Anwar Sawyer, Gianna Salvato, Samuel Vespone
Label: Arista Records
Album: A Liquid Breakfast

V New Jersey narozená korejsko-americká zpěvačka a rapperka Audrey Nuna po četných singlech přichází s desetistopým projektem A Liquid Breakfast, kterým ohlašuje svou dospělost. „Je to soundtrack mého přesunu z předměstí do města a zase zpátky. Byla jsem ještě dítě, když jsem to začala psát. Pořád jsem dítě, ale určitá přeměna z Pikachu v Raichu proběhla. Doufám, že zůstanu dítětem navždycky,“ říká dvaadvacetiletá Nuna, která nás uhranula svým vizionářským přístupem k R&B a schopností měnit tempo a žánry třeba jen ve dvou minutách – to demonstruje na tracku Comic Sans s Jackem Harlowem. Do naší rotace ale z debutového dlouhohrajícího počinu, který vyšel 21. května u Arista Records, putuje jiný track s významnou hostovačkou – Top Again, jejž doplňuje chicagský rapper Saba a nechybí k němu ani (pro Nunu typicky abstraktní) videoklip režiséra Treye Lyonse.

 

Pond – America’s Cup

Credits: Nicholas Allbrook, James Ireland, Jay Watson, Joseph Michael Ryan, Jamie Terry
Label: Spinning Top Records / Secretly Distribution
Album: 9

Australský (s Tame Impala provázaný) psychpopový kvintet Pond ohlašuje svou devátou studiovou desku, užitečně nazvanou 9. Ta má být od Beard, Wives, Denim z roku 2012 první, kterou producentsky nezaštiťuje Kevin Parker – namísto toho si ji zprodukují sami a o mix se postarají členové James Ireland a Jay Watson (GUM). Novinka America’s Cup, plná funkem nasáklých basových groovů, která míří do naší rotace, je po Pink Lunettes jejich druhým letošním singlem – oba se na desce, která vyjde 1. října u Spinning Top Records, objeví. Nejnovější ochutnávkový singl doplňuje i nekonvenční videoklip režiséra Sama Kristofskiho sledující příběh kapitána vítězného závodního týmu, který se získaný pohár rozhodne vydražit a oslavuje to tancem.

 

Jsou Aleš s Filipem mistři tekutých snídaní? Umí Aleš plavat jenom prsíčka? Chodil Filip do brněnského Bobycentra na drum'n'bass? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka