Když nemůžete ven, jděte dovnitř! Jóga na vlnách Vltavy

6. květen 2020

Nemůžete na své oblíbené lekce? Neradi cvičíte sami? Zůstaňte klidně doma a lektorka jógy, hudebnice a spolupracovnice ArtCafé, Anna Ribanská, vás provede několika lekcemi jógy na rozhlasových vlnách.

V jógových podcastech není na intenzivní protažení až tak velký prostor, proto se Anna rozhodla sdílet pár nejdůležitějších postřehů, které nasbírala během mnoha let své jógové praxe – ať už jsou to tipy a rady z praxe jógových ásán nebo zamyšlení nad jógovou filozofií a jejím využitím pro člověka 21. století. 

Lidská mysl neustále kategorizuje, hodnotí, rozlišuje na dobré a zlé. Jsme neustále nuceni pohybovat se ve světě dualit. V pojetí jógy je vše navzájem propojeno. Kdo pochopí jógu, ovládne umění jednoty protikladů. 

Podstata jógy nespočívá v tom, jestli si dáte nohu za hlavu nebo na hlavě dokážeme stát hodinu denně. Stejně tak není cílem jógy posílat svou mysl na bůhvíjaké mimosmyslové výlety, ze kterých nemusí být vždy cesta zpět. 

Bezpečný způsob, jak začít s jógou a jak současně udělat něco pro zdraví fyzické a bezesporu i duševní, je ásánová praxe a s ní spojený dech. 

Anna učí vinjása jógu a jin jógu. Studuje metodu Jivamukti. S jógou se setkala, když jí bylo přibližně 13 až 14 let a odpovědi na své otázky hledala nejen v pramenech jógy, ale také v buddhismu a zen buddhismu.

Spustit audio