Když se jelen přátelí s ovcí. Fantaskní krajina Future Unfolding skrývá nečekané emoce

31. březen 2017

Začíná to opatrnými krůčky. Probudíte se mezi kapradím v prosluněném lese, okolo vás se pod nápory větru kývají stromy. Kousek vedle se pasou jeleni a rybky v jezírku rozhoupávají lekníny. Přiběhnete k jelenovi, zkusíte zmáčknout mezerník – a nasednete. Jelen s vámi přeskočí průrvu a odhalí další dílek rozsáhlé mapy, mýtinu, na které pár smrků pulzuje fialovou září a opodál se otevírá vchod do jeskyně. Vcházíte dovnitř.

O hrách, jako je Future Unfolding berlínského studia Spaces of Play, se bez spoilování mluví těžko. Objevování skrytých zákoutí fantaskního lesa a poznávání jeho obyvatel si nejlíp užijete, když před začátkem hraní budete vědět co nejmíň. Byla by škoda si zážitek ze hry kazit, Future Unfolding v sobě spojuje prvky puzzle žánru s meditativní atmosférou, která je i na experimentální indie scéně ojedinělá.

Autorům se podařilo vytvořit živý svět, ve kterém je radost se ztratit. Na každé z částečně náhodně generovaných úrovní vás čeká krajina porostlá rostlinami a obydlená spoustou zvířat. Lvi, ovce nebo králíci mají v rámci fiktivního ekosystému svoji úlohu a reagují jak na hráče, tak sami na sebe. V kombinaci se zenovým hudebním doprovodem tak v nejsilnějších momentech Future Unfolding připomíná experimentální „simulátor chození“ Proteus a nabízí podobný meditativní zážitek. Jeho pravidla navíc objevujete beze slov – autoři Future Unfolding vás donutí číst jen krátké útržky abstraktního příběhu.

Kromě prozkoumávání budete muset také řešit hádanky. Jsou jednoduché a většinu vyřešíte za chvilku. Jednotlivé lokace jsou ale docela rozsáhlé, takže občas už nebudete vědět kam dál. A i když se už prošlá místa zapisují do kreslené mapy, dvakrát jsem se přistihl, jak slepě prolézám ty poslední centimetry ve snaze nalézt cestu. Autoři jednotlivé typy hádanek naštěstí moc nerecyklují a v každém levelu jde narazit na něco nového.

Největší slabinou tak zůstává skromnější paleta prostředí. Při delším hraní už jednotlivé typy porostů a stromů splývají a zdá se, že autorům trochu dochází invence. Nejlepší je Future Unfolding hrát tak, jako někteří doporučují brát psychedelika – v malých dávkách, jako krátké výlety do cizích světů. Celková herní doba se pak pohybuje okolo 15 hodin, pokud se rozhodnete prolézt všechny kouty a tajná místa, několik hodin přidejte. Jednotlivé úrovně se navíc generují pro každou novou hru částečně náhodně, takže jde hru hrát znovu a znovu.

Future Unfolding vyvolává pocit nadšení, který zažíváme, když poprvé objevujeme neznámé. Není to hra s propracovanými mechanikami ani hlubokým příběhem. Po nejlepších chvílích se ale budete od hraní zvedat s úsměvem, třeba proto, že se vám povedlo spřátelit se s ovcí, vyřešit další hádanku a přiblížit se k odhalení podstaty pestrobarevného světa. Anebo se po něm můžete jenom procházet a nechat na sebe dýchat jeho atmosféru. Future Unfolding má totiž pocitů na rozdávání.

Ze hry Future Unfolding

Jen pozor, oproti jiným indie hrám má Future Unfolding vyšší hardwarové nároky. Tak si je raději předem zkontrolujte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.