Když se spojí Jméno růže a Disco Elysium: Detektivní Pentiment není jen oživlou středověkou kronikou

18. listopad 2022

Studio Obsidian v minulých dnech vydalo svou detektivní adventuru Pentiment, která se od zbytku jeho tvorby liší hned v několika ohledech – kupříkladu v ní nejsou žádné souboje, odehrává se v Bavorsku v 16. století a vývojářský tým v ní dává plný průchod svému nadšení do evropské historie.

Pentiment na první pohled zaujme svým audiovizuálním provedením, které je snad až na výjimku v podobě tahové karetní hry Inkulinati na herní poměry unikátní. Odehrává se na stránkách středověkého manuskriptu a mimo zpěvu v něm neuslyšíte jediný hlas, přičemž absenci dabingu nahrazuje hrou s písmem. Font naznačuje, jak dané mluvčí vnímá hlavní hrdina Andreas Mahler, malíř a samozvaný detektiv v jedné osobě – od škrabopisu husím brkem určeným pro nejprostší vesničany, přes knihtisk bohatších měšťanů, až po malované gotické písmo vyhrazené představeným kláštera.

Samotné adventurní prvky jsou upozaděné, kdy celé vyšetřování série vražd probíhá spíš než v rámci důkazní práce v sérii obsáhlých, větvených dialogů. Všeobjímající spiknutí naplňuje žánrová klišé a v zajímavosti musí ustoupit osudům jednotlivých obyvatel městečka Tassing a přilehlého opatství Kiersau, jejichž životy se během 25 let ubírají směrem, které hráči a hráčky mají z Mahlerovy pozice možnost ovlivnit. Mnohdy možná i k jejich škodě – důkazní materiály a očitá svědectví mnohdy svádějí na špatnou stopu, ale přísný časový limit nedává moc možností očividný justiční omyl napravit.

Proč je v herních detektivkách pachatel mnohdy nejméně důležitý? Které detektivky jsou nejlepší a které tenhle žánr pojímají netradičně? Poslechněte si celý díl Questu věnovaný detektivním hrám.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.