Když se ti pokoj změní na Riviéru. Startér v ložnici pařil na belmondovskou psychedelii

31. březen 2020

Opět jsme nasadili tepláky a postavili se k mikrofonům svých domácích studií, abychom vám mohli přinést tolik očekávanou dávku hejtu na začínající talentované kapely! Tentokrát jsme si smlsli na This Fool Park a Marcel Gidote’s Holy Crab. A taky jsme zjistili, že Startér ve svém 21. kole zní jako průřez hitparádou šedesátých až nultých let (což už je taky retro!).

Jestli vám název Marcel Gidote’s Holy Crab evokuje šedesátkové psychedelické kapely, které jako by vypadly z diskografie tátových vinylů, jste tu správně. Svaté krabáčky tvoří pětice obrýlených, dlouhovlasých Plzeňáků v pletených svetrech, kterým v sestavě samozřejmě nechybí saxofoňák a spousta kytarových efektů. Track Silicon Dog zní jako něco, co kluci nahráli na francouzské Riviéře v době, kdy tam Belmondo nahrával své ztřeštěné komedie.

Takže: je to těžký anachronismus, který nás nutí přemýšlet, proč se v našem playlistu tolik kapel vrací ke zvuku minulosti (Dimenze jsou těžké osmdesátky, Vulture devadesátky, Andels nultá, když kopírovala sedmdesátky, Ending jsou Arctic Monkeys kolem roku 2005 atd.). Marcel Gidote jsou na tom podobně jako Purplefox Town, další kapela, která to ve Startéru dotáhla celkem daleko a těší se oblíbenosti fanoušků, a není pochyb, že i je čeká úspěch. Nad zastaralým zvukem se můžeme podivovat, jak chceme, ale je pravda, že ten track má charisma jak Belmondo. 

This Fool Park, česko-anglická formace, kterou nám představil pravidelný přispěvatel Startéru Paul Coltofeanu, zní proti Marcel Gidote skoro až obyčejně. Periphery v sobě nezapře poučení z tradice ostrovní kytarové scény, ovšem hlavně její melancholické odnože, tedy třeba kapely Gravenhurst. Periphery má švih, vlastně té písni není co vytknout. V konkurenci posluchačsky oblíbených kapel ve Startéru to ale nejspíš budou mít This Fool Park těžké. 

Koho jsme v pokojíkovém vydání Startéru nejvíc vyhejtovali? Zapněte si další karanténové vydání hitparády neobjevených, zahlasujte pro své favority a pošlete vlastní track na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio