Když staří známí mění masky – nová hudba od členů Neurosis, Kayo Dot anebo Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

15. červenec 2020

Co se stane, když se členové oblíbených kapel vydají na sólovou dráhu? A může se stát, že jejich nové kapely budou lepší než ty, v jejichž řadách se proslavili? Univerzální odpovědi na tyto a jim podobné otázky samozřejmě neexistují, příklady nových nahrávek Tobyho Drivera, Stevea Von Tilla anebo Jasona Köhnena ale mohou zajímavě navést.

První jmenovaný Toby Driver je hlavou a srdcem kapely Kayo Dot, která od roztěkaného avantgardního metalu nenápadně doplula až kamsi do vod velmi alternativního popu, někde mezi zmíněnými žánry pak stojí další Driverova kapela Vaura. Bloodmist, ve kterých se potkal se zkušenými improvizátory Jeremiahem Cymermanem a Mariem Diazem de Leonem, ovšem hrají na docela jinou strunu. Jejich druhé album Phos vyjde 7. srpna a trojice na něm spolupracovala se zkušeným producentem Marcem Ursellim (John Zorn, Mike Patton).

Čtěte také

Co čekat od páté sólové desky Steva Von Tilla, která vyjde ve stejný den, je naopak jasnější – kytarista a vokalista Neurosis znovu složil album křehkých, folkem inspirovaných písní, které ale melodiku ani trochu té temnoty, jaké jsou typické právě pro Neurosis, nezapřou. Jak připomíná Banán ve své recenzi, ve Von Tillových rukou získávají i velmi minimalistické postupy téměř nekonečné možnosti.

O kus déle než na novou hudbu výše zmíněných jsme museli čekat na hudbu od Jasona Köhnena, někdejšího člena The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble či Mount Fuji Doomjazz Corporation. Tyto kapely před desíti lety uhranuly svou směsicí ležérní jazzové lounge music a současné elektroniky. Köhnen teď založil novou kapelu Mansur a stopy dřívějších působišť jsou v ní rozhodně citelnější než v případě Drivera a jeho angažmá v Bloodmist. A něco podobného platí též o Kall – pohrobcích švédské kapely Lifelover, jejíž trýznivá temnota vždy vzdorovala zjevně ironickému jménu.

Může suicidal black metal navozovat příjemné pocity? A co nervní ambientní plochy? A jakou hudbu poslal z dovolené Banán?

Playlist:
Kall – Rise
Lifelover – Svart Galla
Steve Von Till – Indifferent Eyes
Steve Von Till – Shadows on the Run
Brauncholda – Tryzna za zvuk
Mansur – Disciples
Mansur – Leyenda
Bloodmist – Incantatory Sentience

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.