„Když ti začnou docházet síly, prostě si pustíš Bowieho!“ Letní tipy na hudbu od mladých cestovatelů

28. srpen 2019

Tento týden jsme se ptali mladých dobrodruhů, co poslouchají na svých cestách. Jaká hudba se hodí k pohledům na vyprahlou africkou krajinu? Co si pustit do uší, když projíždíte monzunovým deštěm jihovýchodní Asie? A jak se na Kamčatce zahání medvědi?

Marek Jelínek ujel na své koloběžce téměř osm tisíc kilometrů a dostal se tak z Indie až do Singapuru. „Když cestuješ na koloběžce monotónní krajinou, nejde to jinak než poslouchat muziku,“ vysvětluje. „Já jsem třeba vyrůstal na Mňáze a Žďorp.“ Jejich skladba I cesta může být cíl údajně dobře vystihuje jeho vlastní zkušenosti z cestování. Krom toho si ujíždí na britských klasikách jako třeba Oasis.

Cykloturista Tadeáš Šíma má k muzice hodně pozitivní vztah podobně jako Marek. Rozhodně ji považuje za součást svého cestování, ale nepouští si ji pořád. Na kole například přejel Afriku ze severu na jih. „Já mám při jízdě na kole hudbu jako takovou odměnu. Vždycky si ji pustím, až když mám najeto třeba 70 kilometrů.“ Hudebně inklinuje ke klasikám. „Když cestuju, tak si pokaždé pustím Bowieho,“ říká a dodává, že ho to vždycky nakopne jet dál. Mezi jeho favority ale patří i experimentátor Frank Zappa.

Barbora Müllerová strávila tři týdny putováním pěšky po Kamčatce. Sama hudbu při cestování téměř neposlouchá. „Když jdu do přírody, tak se snažím brát si s sebou co nejmíň elektroniky. Beru jen základní telefon na volání,“ popisuje Barbora. I když hudbu sama neposlouchá, nebojí se ji na svých cestách dělat. Ona i její muž při svém putování lesy na Kamčatce zpívali pravidelně lidové písně všech národností. Dozvěděli se totiž, že jsou tam medvědi, a tak se snažili na sebe co nejvíc upozorňovat, aby nějakého náhodou nepřekvapili.

Kterou Bowieho hitovku si pouštěl Tadeáš Šíma, aby se motivoval jet napříč Afrikou navzdory únavě dál? Poslechněte si, co na svých cestách poslouchají mladí dobrodruzi.

autor: Jan Jindřich Karásek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.