Když uslyšíš řev, bude to Lil Jon. Cesta do šíleného světa jménem crunk

12. březen 2021

Nepravidelný seriál o subžánrech rapu pokračuje. Tentokrát jsme se vypravili do vod crunku za samotným praotcem Lil Jonem, Ying Yang Twins nebo uskupením Crime Mob.

Když se na jihu Severní Ameriky kolem roku 1996 potkala taneční hudba z Miami, TR-808 drum machine a legendární DJs party, začala se psát nová etapa v historii rapu. Three Six Mafia, Outkast a mnoho dalších předali pomyslnou pochodeň, které se s velkou radostí ujal otec žánru Lil Jon.

Šílenství, řev, masivní basa, pokřiky až rituálního charakteru a poblázněný dav, který pochoduje klubem tam a zpět. To vše bylo možné pozorovat od Memphisu po Atlantu na přelomu milénia – v době, kdy přišla do rapového světa první vlna velkého uvolnění. Zatímco na ulicích se děla zvěrstva všeho druhu, v klubech jako by se na chvíli na vše zapomnělo.

Lil Jon však nebyl jediný. Kromě tohoto protagonisty, který je právem vnímám jako synonymum samotného žánru, se kolem crunku začalo kumulovat velké množství dalších talentovaných umělců. Bylo by nemorální opomenout dvojici Ying Yang Twins nebo šestičlennou bandu s názvem Crime Mob. Svoji roli v historii crunku ale sehráli také Lil Scrappy, Youngblood, Twillvile a mnoho dalších. V novém díle našeho nepravidelného seriálu tak odkrýváme další důležitou kapitolu, která má značný vliv i na současnou hudbu.

Co formovalo legendární žánr? Chcete raději zničit židli, stůl, nebo celý klub? A jak vypadaly české Crunk Jackpot mejdany? V aktuálním speciálu vám zodpovíme vše a ještě víc. Letsgoo!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka