Když v cestě stojí modrásek a garáže. Zlín chce tento rok vykoupit všechny pozemky pro obchvat Zálešná

19. únor 2018

Ještě tento rok chce zlínská radnice vykoupit asi dvě stovky pozemků a garáží na trase plánovaného obchvatu v části Zálešná.

Už v roce 2005 vystěhoval magistrát první obyvatele zlínské čtvrti Zálešná, kteří tam žili v městských baťovských domcích, aby si připravil území pro výstavbu obchvatu. Dosud má ale vykoupenou jen třetinu ostatních nemovitostí

Obchvat patří už deset let mezi nejvýznamnější dopravní stavby krajského města. „Radnice připravila dokumentaci pro územní řízení, které chce zahájit ještě v tomto roce,“ uvedl radní Josef Novák (STAN).

Podle něj přišlo v rámci procesu posuzování vlivu na životní prostředí na 50 připomínek. A radnice musí řešit i problémy kolem chráněného modráska bahenního, který žije v údolí Januštického potoka.

Modrásek bahenní je podle Bernské úmluvy z roku 1979 veden na seznamu přísně chráněných druhů živočichů,

Obchvat pomůže odvést dopravu z přetíženého centra města. Povede od supermarketu na Vršavě přes Zálešnou a za dopravním podnikem se napojí na tah do Vizovic.

U nemocnice vznikne nová křižovatka a do dopravního podniku povede vjezd od nábřeží u řeky Dřevnice. Vyřešené už je i křížení s kolejemi. To souvisí s elektrifikací trati z Otrokovic do Vizovic, s níž by stát chtěl začít na přelomu let 2019 a 2020.

autor: Libor Netopil

Související