Když vztah nevyjde, nemusí to být ničí chyba. Jak se dobře rozejít?

20. září 2022

„Ideální je se na konci vztahu dohodnout,” říká v Balancu psycholožka a psychoterapeutka Věra Zika. Vztah nemusí vyjít a není to ničí chyba. Tak proč to někdy bereme jako prohru či selhání? Obviňujeme sebe nebo partnery, hádáme se, vyčítáme, nezvládáme. Když spolu partneři zůstanou jen kvůli dětem, dávají jim zprávu, že být ve vztahu nespokojený je normální. Co je to dobrý rozchod a jak se o něj snažit?

„Na ideálním dobrém rozchodu se oba shodnou, ale patří tam i bolest.“ Odbornice doporučuje dobrou komunikaci a to nejen v období rozcházení. Mluvit spíše o sobě – jak se ve vztahu cítím, co mi vadí, co bych chtěl jinak. Útokem, obviňováním nebo ponižováním druhého dosáhneme často opaku toho, co jsme chtěli. Zkomplikujeme i následnou domluvu. Je třeba probrat společné bydlení, majetek a někdy i péči o děti. Je-li to možné, je lepší se separovat. Odejít za blízkými a ne se jít někam opít nebo tlumit emoce jinými psychoaktivními látkami.

Čtěte také

Někdy se může jednat o vztahovou krizi a bylo by předčasné partnerství ukončit. V takovém případě někteří zvolí pauzu nebo dočasnou odluku. Některé věci lépe nahlédneme s odstupem. Nezřídka taková pauza vede k rozvolnění vztahu, změně formy. To může snížit tlak na oba partnery. Nemají už pak tak velká očekávání.

„Uzavření vztahu je dar, který si můžeme s druhým dát.“ Po nějaké době, když už to nebolí a posunuli jsme se, můžeme vztah uzavřít. Vyříkat si věci, udělat reflexi. Třeba i uznat, co nám v partnerství nešlo, omluvit se za některé chyby a slyšet podobná slova i z druhé strany.

Poslechněte si celý rozhovor o tom, jak poznat, že vztah nemá budoucnost a o tom, jak se rozejít bez zbytečných škod.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka