„Když zjistíte, že u vás v obci je 30 % lidí v exekuci, uvidíte za čísly sousedy a kamarády,“ říká autor Mapy exekucí

10. srpen 2017

Exekuce se v České republice týká daleko většího počtu lidí, než by se mohlo zdát. V každém kraji jde o desítky tisíc lidí, celkově jich je přes 800 000. Co lze udělat pro zlepšení současné alarmující situace? Hosty ve studiu byli autor Mapy exekucí Radek Hábl a Daniel Hůle, odborník na exekuce z organizace Člověk v tísni.

„Když jsme se problému exekucí začali věnovat, zjistili jsme, že je u nás obrovský nedostatek podrobných dat,“ vysvětluje autor webové stránky mapaexekuci.cz Radek Hábl. „Všichni jsme závislí na tom, co prezentuje Exekutorská komora jednou za rok, to jsou ale čísla pouze za celou Českou republiku. Nikdo tím pádem neznal detaily tohoto problému, kterému jsme chtěli dát tvář. Proto jsme exekuce rozdělili po jednotlivých krajích a obcích.“ Účelem mapy je podle něj přiblížit lidem exekuční problém včetně jeho ekonomických a sociálních dopadů a celkové závažnosti. „Když vám řeknu, že ve vaší obci je třicet procent lidí v exekuci, najednou si za těmi čísly představíte své sousedy nebo kamarády a začne se vás to více dotýkat. Zároveň tím chceme aktivizovat i místní samosprávy, aby se začala preventivní opatření dělat i na místní úrovni,“ dodává Hábl.

Čtěte také

I přesto ale některé typy exekucí v mapě stále chybí. Zobrazuje totiž pouze ty, které jsou vymáhány soudními exekutory, chybí exekuce vymáhané státními úřady – dluhy vůči Finanční správě, Správě sociálního zabezpečení nebo dluhy za neplacení poplatků za svoz odpadu. „Na získání těchto dat pracujeme. Ministerstvo vnitra už zahájilo projekt, jak tato data centralizovat, a je zadaná studie proveditelnosti, aby se zjistilo, nakolik je tyto dluhy možné sdílet napříč jednotlivými ministerstvy a institucemi.“

Mapa exekucí

Současný alarmující stav, kdy na jednoho člověka v exekuci připadá v průměru více než pět exekučních řízení, je podle Daniela Hůle, experta na exekuce z nestátní neziskové organizace Člověk v tísni, důsledkem posledních zhruba patnácti let. „Vymahačské mafii se v minulosti podařilo zprivatizovat spravedlnost, ovlivnit systém a nastavit extrémní zákony a vyhlášky tak, aby bylo z deseti haléřů možné udělat dvacet tisíc pouze skrz náklady v procesu vymáhání. To už dnes naštěstí možné není. Odměny advokátů jsou nižší, lichva je poměrně výrazně omezena a rozhodčí řízení je ve spotřebitelských sporech zakázané. Problémů tedy vzniká výrazně míň, ale pořád si vlečeme ten ohromný balvan z minulých let, který zatěžuje společnost a vytváří frustraci v lidech,“ zdůrazňuje Hůle.

Podle Radka Hábla je teď nejdůležitější zaměřit se na dokončení preventivních opatření, mezi které patří především stále chybějící místní příslušnost soudních exekutorů. „Znamená to, že by byl exekutor uvázán ve svém kraji a jeho přidělování by zároveň nebylo na volné volbě věřitele, ale přiděloval by ho soud,“ vysvětluje Hábl. „Exekutor by zároveň vždy vykonával všechny exekuce jednoho člověka. Dnes je totiž stále možné, že deset různých exekucí na jednoho člověka vymáhá deset různých exekutorů, kteří dělají ty samé činnosti a všechny si je nechají zaplatit. Bylo by mnohem efektivnější, kdyby je zpracovával jeden exekutor, protože na proces jeho práce jsou navázány další subjekty, od zaměstnavatelů přes banky až po poštu,“ dodává Hábl, podle kterého je potřeba, aby se legislativní proces této zákonné normy po volbách obnovil a ta byla následně co nejdříve přijata.

Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.