Ke kmeni Kogi mě přivedl černý jaguár, říká zakladatelka Nadačního fondu Mosty-Puentes

27. listopad 2022

Posláním Nadačního fondu Mosty-Puentes je mimo jiné ochrana domorodých kultur a péče o životní prostředí. Aktivity k naplňování těchto cílů přitom vycházejí z učení kmene Kogi. O něm a také o své duchovní cestě, která vzniku fondu předcházela, přišla do pořadu Hergot! mluvit jeho zakladatelka Monika Michaelová.

Za první impulsy, které následně vedly k setkání s kmenem Kogi žijícím v kolumbijských horách Sierra Nevada, považuje obrazy objevující se ve snech. „Nějakou dobu, než jsem se tam ocitla, jsem mívala ve snech černého jaguára, který mě provázel po místech, která jsem si ale nedokázala na mapě nikam zařadit“, vypráví.

Po čase se Monika dostala do Kolumbie, na místa, ve kterých dle vlastních slov rozpoznala ta snová. Při takzvaném obřadu očisty vod světa se setkala s člověkem z kmene Kogi, s nímž prožila velmi silný pocit spřízněnosti. Učení tohoto domorodého kmene ji oslovilo. „To, co je v duchovním dědictví původních lidí Země, je také velmi hluboce i naše,“ zamýšlí se Monika.

Chcete vědět, co pro Moniku symbolizuje černý jaguár? Jaké jsou duchovní představy kmene Kogi? Co pro zakladatelku Nadačního fondu Mosty-Puentes znamenají a jak změnily její život? A jak to vše souvisí s ochranou přírody? Poslechněte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.