Kino Aero oslavilo 20 let. Teď usiluje o druhý sál

7. únor 2018

Kino Aero na pražském Žižkově je jedním z nejstabilnějších filmových klubů v České republice a letos slaví 20 let. Během týdne od 1. do 7. února představilo všechny významné projekty, které v uplynulých dvaceti letech uvedlo, nebo které aktuálně v Aeru probíhají. Oslavy uzavře 20. února speciální Pecha Kucha Night Prague, tematicky spjatá s rokem 1998, kdy Aero vzniklo.

Kino Aero funguje na pražském Žižkově už od 30. let. Jeho současná éra začala v roce 1998, kdy jeho provoz převzalo občanské sdružení Pro-Aero, Společnost pro obnovu a rozvoj Aera. Na začátku nového milénia zažilo kino svůj zlatý věk - do sedadel usedalo zhruba 110 tisíc diváků ročně. „Dnes je bilance nižší, ale rok od roku stoupá. Do Aera začali opět chodit mladí lidé. Zřejmě dorostla nová generace, která neměla možnost vidět klasické 'bijáky' na velkém plátně. Aero tak po několika letech mohlo znovu sáhnout po filmové klasice a začalo dělat retrospektivy jako dříve,” říká ředitelka kina Aero Zuzana Kameníková v Artcafé.

Žižkovské kino se ve svých novodobých počátcích proslavilo velkými retrospektivami klasické kinematografie, pak od nich na nějakou dobu v dramaturgii upustili a nyní jsou do programu opět zařazeny. V dubnu Aero uvede přehlídku filmů s Jean-Paul Belmondem a na podzim chystají retrospektivu Martina Scorseseho.

Když chtěl člověk vidět klasiku na velkém plátně, nezbývalo než jít do Aera

Kino se za uplynulých dvacet let proměnilo a stejně tak se i proměňoval výběr uváděných titulů. Zatímco dříve bylo kino zaměřeno více na artové filmy, dnes pokrývá širší nabídku z distribuce a zaměřuje se také více na lokálního žižkovského diváka a jednotlivé věkové skupiny. „Před dvaceti lety bylo jasnější než dnes, co je artové a co je komerční. Teď se na určité rovině potkáváme i s programem multikin. Jak se vyvíjela kulturní mapa Prahy, malá kina v centru se obnovovala a s nástupem technických možností se to průběžně měnilo. Tehdy nebyl rychlý internet, ani levné kolekce DVD filmů. Tehdy, když chtěl člověk vidět klasiku na velkém plátně, nezbývalo mu nic jiného, než jít do Aera,” popisuje Kameníková.

Distribuční společnost Aerofilms patří mezi leadery českého trhu

Změna nastala i vytvořením trojice Aero - Oko - Světozor. V době, kdy vznikla tato sesterská kina, zaznamenalo žižkovské Aero odliv diváků, ale současně tak kino jako subjekt získalo větší vyjednávací sílu pro nákup filmů. „V době, kdy ještě nebyly digitální kopie, což je zhruba 7 let nazpátek, bylo obtížné získat kopii hned po premiéře. Distributoři upřednostňovali velká kina a multikina a my jsme takto mohli distributorům dodat větší počet projekcí. Dnes je to zase jinak,” vypráví ředitelka kina. V roce 2006 Aero založilo distribuční společnost Aerofilms. Cílem bylo přinést do českých kin kvalitní filmy, které v klasické distribuční nabídce chyběly. Dnes se distribuce Aerofilms pohybuje na předních příčkách v rámci českého trhu.

57. díl Pecha Kucha Night Prague se ohlédne za rokem 1998

Bourání s Janou Kosteleckou

01047443.jpeg

Pozvání do 40. dílu Bourání přijala kulturní organizátorka a producentka, Jana Kostelecká. Budeme si povídat o studiích. O práci pro nakladatelství Petrov, Centrum středoevropské architektury (ccea), Profilmedia a organizování Designbloku.

Současný dramaturgický plán kina Aera by se dal podle ředitelky Kameníkové rozdělit do tří částí: na projekce filmů distribuční nabídky, na alternativní obsah (přímé přenosy oper, divadel, koncertů apod.) a na nefilmové aktivity, mezi něž spadají například cestovatelské přednášky nazvané Diáky, různé stand-upy a také Pecha Kucha Night Prague. Japonský výraz pro zvuk konverzace - Pecha Kucha - je formát, kdy si během jednoho večera několik mluvčích připraví 20 obrázků a každý z nich může komentovat na ploše 20 vteřin. Pražská Pecha Kucha už od svých začátků pořádá své akce právě v kině Aero a právě zde se 20. února 2018 uskuteční i 57. díl nazvaný Pecha Kucha - flashback do roku 1998.

„Pozvání na tohle vydání přijal například Jindřich Šídlo, který připraví politicko-společenské okénko, co se dělo v roce 98, na co zapomínáme a co by bylo dobré si připomenout. Domluvili jsme se také s Markem Švehlou, který zavzpomíná na Magora, který v tom roce v anketě Lidových novin získal cenu Kniha roku za Magorovu summu,” prozrazuje organizátorka Pecha Kucha Night Prague, Jana Kostelecká.

Druhý sál nám umožní rozšířit program

Ředitelka kina Aero Kameníková ve vysílání zmínila, že by rádi vybudovali druhý promítací sál. „Momentálně jednáme s Městskou částí Prahy 3, které patří budova kina, o vytvoření malého sálu. Umožnilo by nám to doplnit dramaturgii podle našich představ, mohli bychom hrát více nezávislých filmů, dokumentů a dělat další přednášky a všechno to, co si nemůžeme dovolit uvést ve velkém sále.”

02765667.jpeg

Kameníková pak také poradila všem malým a artovým kinům, aby se nebála experimentovat, aby sledovala, co dělají ostatní kina, aby se inspirovala i za hranicemi České republiky a aby hledala stále nové formáty. „Dnešní divák je náročný a už mu nestačí jít na filmy, které může vidět ve všech ostatních kinech. Doporučuji také budovat komunitu okolo kina, tomu výrazně pomáhá mít v objektu kavárnu nebo bar.”

Celý záznam pořadu včetně dalších hostů a hudby podle výběru Michala Pařízka si můžete poslechnout zde:

autor: Anna Ribanská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.