Kittchen napsal dystopické Mládí v hajzlu. V románovém debutu jde o přežití i o masturbaci

19. květen 2021

„Pod Prahou, kterou znáš, je ještě jiná, větší, trochu špinavá, trochu popraskaná, trochu zaprášenější,“ zpíval v roce 2013 Jakub König, tehdy ještě oficiálně schovaný pod tajuplnou kuchařskou čapku alter ega Kittchen. Ve svých písních otevíral celé nové světy a jeho desky se četly jako knihy. Není proto asi zvláštní, že v květnu 2021 vydává König nejen novou desku Puls, ale přidává i debutový román.

Jmenuje se Vřeteno a vypráví o světě, který vlastně není tak daleko od citovaného textu Pod Prahou. König nás bere do Matky Propasti, hlubokého kráteru v zemi, podél jehož stěn vyrostlo město nazývané Mnohodvůr. „Je jako otvor, kterej by vznikl, kdybys rozpálený vřeteno vtiskl do vosku,“ píše König.

Jakub König

Čtenáři dystopií bude rychle jasné, že svět v Königově knize není v nejlepší kondici. Pro lidi žijící u Propasti je důležité přežít. Do jámy se chodí kutat poslední zbytky surovin, sem tam se jí posílají oběti. A aby toho nebylo málo, vertikální členění města taky přirozeně napovídá, jaká tu panuje společenská hierarchie. Kdo žije vespod, musí všechno odpracovat za ty nahoře. 

Na spodních dvorcích Mnohodvora žije i protagonista Vřetena Key. Mladý kluk, který se pod vlivem nečekaných událostí vydává do vyšších pater města v Propasti, aby našel svou malou sestru. Key je ideální postava k prozkoumání složitého světa, v němž se dystopie potkává s prvky fantasy a sci-fi.

Obálka knihy Jakuba Königa Vřeteno

König do svého románu pouští zvláštní cestování časoprostorem, umělou inteligenci, ale taky masturbaci na záchodcích tanečního klubu pro privilegované. Vřeteno má v sobě něco z filmu Snowpiercer, kterému se podobá nejen tím, že se hrdina ze spodiny proklopýtá mezi smetánku, aby odhalil její morální prohnilost. Kultovnímu korejskému akčňáku se Vřeteno podobá i svou bezprostředností. Königova kniha jde zhltnout za víkend – pokud tedy zvládnete poněkud překotný, informacemi přehlcený úvod. 

Ještě blíž než ke Snowpiercerovi má Vřeteno k románu Jezero Biancy Bellové. König, podobně jako jeho literární kolegyně, staví sugestivní svět, ve kterém katastrofa nastavila nové pořádky. Obě knihy se ale navíc dají číst jako bildungsroman. Když s Keyem zrovna nemávají velké dějiny, cloumá s ním puberta. Nebudu prohánět ptáka během hodiny…,“ slibuje si Key ve Vřetenu a člověk má pocit, že König napsal dystopickou verzi kultovní young adult série Mládí v hajzlu. 

Byl Kittchenův regulérní pokus o vstup na literární scénu omyl? Nebo se mu románový debut naopak povedl? Poslechněte si recenzi Jonáše Zbořila na dystopii Vřeteno a dozvíte se víc.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.