Klanění se lidskému tělu pomocí metalové hrubosti i neotřelé poetiky

23. únor 2022

Mass Worship jsou švédská kapela, která vydala tři roky po svém debutu nové album. Už jeho název Portal Tombs může napovědět, do jak temných končin se tady vydáváme. Na desce hostují Jonas Renkse (Katatonia) a Jonas Stålhammar (At the Gates), kořeny rozhodně míří do tradičních žánrových zřídel, ve svém vyznění ale deska nabízí nebývale očistnou agresi.

Zcela nekompromisní jsou ve svém projevu i švédští Skitsystem. Jejich zatím poslední album Stigmata přináší mix toho nejtvrdšího severského crustu s jasným metalovým feelingem, což byl vždy skandinávský trademark, který Skitsystem tímto albem dopilovali téměř k dokonalosti. Možná vás překvapí, jak tvrdě může punková kapela znít!

Co vás ale překvapí rozhodně, je výběr skladby, kterou si tentokrát Viktor připravil pro Banána jako tzv. surprise track. Modeláři tak tuto rubriku po nějakém čase oživují ve velkém stylu, ale prozradit zde zatím můžeme jen to, že se jedná o jedno velmi překvapivé spojení dvou domácích hudebních veličin. A že píseň samotná je také o spojení.

Zlověstný metal, instrumentální potěšení, švédská zloba – a taky trochu potu, tentokrát ovšem nikoliv z moshpitu. Modeláři to mají vše!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.