Klára Melíšková: Téma ženství se ve společnosti teprve otevírá, majorka Výrová je toho důkazem

11. červen 2019

„Moje bezpečná zóna v herectví jsou mimoňské blbky. Nechci říct, že je tohle moje podstata, ale mám v sobě tuhle barvu ráda a jednu dobu jsem ji hodně používala,“ směje se Klára Melíšková. Česká divadelní a filmová herečka byla hostem popkulturního pořadu Radia Wave. Které role jí chybí? A jaké souvislosti s dneškem nachází v bezmála sto čtyřicet let starém dramatu Henrika Ibsena Přízraky? Poslechněte si celý rozhovor.

V poslední době mohli diváci České televize vidět Kláru Melíškovou především jako majorku Marii Výrovou v televizních sériích z cyklu Detektivové od Nejsvětější trojice. Poslední dvě odvysílané série Živé terče, které režíroval Hřebejk, a Vodník, kterého režíroval Viktor Tauš, se točily hned po sobě. „V sériích, které režíroval Viktor Tauš, je ta moje postava taková křehčí, ženštější. U Honzy Hřebejka je pevnější a chlapštější, ostřejší,“ říká Melíšková. Je náročné mezi odlišnými ztvárněními jedné postavy přeskakovat? A kterou z pěti sérií má nejraději?

Elegická detektivka poháněná náhodou: Vodník potvrzuje Taušovo originální pojetí kriminálního žánru

Z minisérie Vodník

Když v roce 2016 představil režisér, producent a příležitostný herec Viktor Tauš na obrazovkách sérii Modré stíny, vcelku přesvědčivě dokázal, že oblíbený tuzemský žánr kriminálky lze pojmout i jinak. Na pečlivě vypracovanou, ale zároveň nijak okázalou odtažitost teď volně navazuje elegický Vodník. Univerzitní kampus vyměnil Tauš za dvůr vesnické usedlosti, kde dojde k obzvláště kruté vraždě malého dítěte.

K herectví se dostala úplnou náhodou: „Po gymnáziu jsem dělala různé práce a odešla jsem do Prahy. Jednoho dne jsem našla v kabelce lístek, který mi tam hodil někdo na ulici, s tím, že mě připraví k přijímacím zkouškám na DAMU. Říkala jsem si, že nemám co ztratit. Zavolala jsem tedy Petru Laurychovi, který mě připravoval. Ten lístek mi tam asi hodil někdo z jeho studia. Nedostala jsem se na činohru, to ale bylo nakonec mým velkým štěstím, protože jsem se dostala na alternativní a loutkovou větev, kde jsme jako ročníkového vedoucího dostali Miroslava Krobota. S tím jsme potom šli ve třetím ročníku jako nový soubor do Dejvického divadla.“ Klára Melíšková tam hrála za tu dobu mnoho výrazných rolí, ale ještě nikdy si nezkusila monodrama. Teď si ale jednu performanci sama pro sebe připravuje. O čem bude? Poslechněte si odpověď ve zvuku.

V listopadu do kin vstoupí nový snímek Jiřího Havelky Vlastníci, kde ztvárňuje paní Roubíčkovou. Ta pedantsky kontroluje řádný průběh schůze majitelů bytů, které ztvárňují kromě ní například Tereza Voříšková, Vojtěch Kotek, Dagmar Havlová, Jiří Lábus nebo Stanislav Majer. Adaptace úspěšného divadelního představení se i ve filmové verzi odehrává v jedné místnosti. Měli ze sebe herci ponorkovou nemoc?

Řešili herci během natáčení Zkázy Dejvického divadla, co by se stalo, kdyby divadlo nedostalo grant i ve skutečnosti? V událostech uplynulého týdne jsme se potom zaměřili především na osobnosti, které jsou spjaté s kontroverzním náboženským hnutím charismatiků v Kalifornii: proč Justin Bieber vyzval Toma Cruise k MMA zápasu a čí dceru si bere herec Chris Pratt známý například ze Strážců Galaxie? Poslechněte si celý díl pořadu Kompot.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.