Klára Vlasáková: Praha není středem světa, témata dopravy a bydlení však řeší celá země

27. září 2022

Během komunálních voleb na sebe tradičně nejvíc pozornost strhávaly výsledky v hlavním městě. Tamější dění je bezpochyby zajímavé, ale zároveň je tu jedno velké překvapení – volilo se i mimo Prahu, za jejímiž hranicemi svět kupodivu nekončí.

Pragocentrismus je obvyklý nešvar českých médií. Ta sídlí především v Praze, a tak je snadné uvěřit tomu, že všechno důležité se odehrává právě zde. Pozoruhodné volební výsledky však přinesla řada dalších českých měst. Třeba v Plzni sice vyhrála koalice SPOLU, ale ANO, Piráti a STAN se dohodli na tom, že udělají koalici vlastní s podporou PRO Plzeň.

Čtěte také

Ve Vsetíně sesadilo hnutí ANO favority lidovce a zabodovalo také v Teplicích, kde tak ODS nevyhrála poprvé od roku 1998. ANO vítězilo v osmi krajských městech. Obyvatelé a obyvatelky se rozhodli jinak v Českých Budějovicích, Brně, Praze, již zmíněné Plzni a v Liberci.

K urnám dorazilo jen 46 procent voličů a voliček, což znovu otevřelo otázku možnosti online volby. Lidé, kteří totiž během komunálních voleb nevolí v místě svého trvalého bydliště, mají smůlu. To je v roce 2022 přece jen dost zbytečný, zastaralý způsob, jak voliči zkomplikovat odevzdání hlasu.

Peníze uložené do bydlení

Ačkoli se Praze dostává jednoznačně největší pozornosti, která je místy až legrační, zdejší předvolební boj přece jen nasvítil témata, která jsou podstatná pro celou zemi. Nejvýrazněji pak dopravu a tristní bytovou situaci.

Čtěte také

Podle zjištění Českého statistického úřadu je v Praze z celkového počtu 721 tisíc bytů 93 tisíc neobydlených (z nichž některé mohou být zcela prázdné a některé – jak úřad sám upozornil – mohou sloužit jako místo na přespávání například pro lidi, kteří jezdí do města za prací).

To z celkového čísla určitě nějakou část odečte, ale stále tu zůstává fakt, že z bydlení se stala chladnokrevná „investiční příležitost“. A právě peníze uložené do bydlení jsou brány jako ty, co se časem dobře zúročí. Obecní bytové fondy se po revoluci výrazně privatizovaly a současná česká města a obce tak mají jen úzký manévrovací prostor.

Zásadním tématem pražského volebního klaní byla také doprava. Sociolog Stanislav Biler ironicky podotýká, že z českého veřejného prostoru se stalo místo pro parkování zdarma. Málokde to platí tak bolestně jako ve velkých městech. Jejich uspořádání totiž ignoruje potřeby kohokoli jiného než zdravého dospělého.

Klára Vlasáková, spisovatelka

Děti, senioři, lidé s jakýmkoli znevýhodněním se můžou maximálně proplétat mezi vozy a doufat, že řidiči budou natolik ohleduplní, že nezablokují chodník – nebo aspoň ne na dlouho. Ostatně i bizarní náhodné uskupení kandidátů nazvané Motoristé sobě, které si kladlo za cíl bojovat proti „šikaně řidičů“, získalo v hlavním městě přes dvě procenta hlasů.

Praha by sice mohla udávat tón, kterým se řeší témata zásadní pro komunální volby. Jenže při pohledu na výsledky by se skoro chtělo otočit pointu letitého vtipu na: A víš, co se říká ve zbytku republiky o Praze? Vůbec nic.

Autorka je dramaturgyně a scenáristka

Spustit audio