Klára Vlasáková: Skleněné zámky prezidentských kandidátů

4. červen 2022

S blížícími se prezidentskými volbami lze vypozorovat dva výrazné jevy – přibývají jména těch, kteří neodolali a svou kandidaturou se rozhodli zachránit zemi (která se je o to ovšem neprosila), a zároveň se čím dál víc ukazuje, jak je vlastně snadné žít ve skleněném zámku kdesi v povětří.

Přímá volba prezidenta či prezidentky je jako reality show; člověk se o kandidátech dozví i to, co nechtěl, a zároveň má klání zvláštní hypnotický, trochu voyeurský účinek. V tom minulém jsme se tak třeba nevyhnuli informaci, kdo z kandidátů vyzkoušel jaké drogy nebo která potenciální první dáma má nejlepší vkus.

Čtěte také

Zatímco během volby v roce 2018 ženy mezi devíti finálními kandidáty chyběly, letos svou kandidaturu oznámily bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, advokátka Klára Long Slámová, bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, která již v roce 2016 kandidovala do Senátu za Úsvit Tomia Okamury, nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. Spekuluje se také o senátorce za ODS Miroslavě Němcové.

Z potvrzených kandidátů mužů na sebe nejvíc mediální pozornosti strhávají miliardář Karel Janeček, odborový předák Josef Středula nebo bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima.

Nejdražší švihák a Největší chudák

Při pročítání již potvrzených jmen člověka napadá otázka: Co si od kandidatury někteří slibují?

Čtěte také

Třeba miliardáři Karel Janeček a bývalý vlastník betonového byznysu Tomáš Březina mají bezpochyby prostředky na financování kampaně a jejich majetky to nejspíš nijak výrazně nepoznamená. Takže kandidaturu mohou brát jako takovou milou adrenalinovou kratochvíli. Jenže čím přesně by mohli Česku prospět? Janeček je čitelný snad jedině ve své kritice očkování a Březina, který o sobě tvrdí, že „nikdy neselhal“, by mohl překvapit třeba návrhem, abychom celé Česko nechali zalít do betonu. Takový nápad by si mohl v zemi autům a silnicím zaslíbené získat podporu.

A Tomáš Zima si nezískal důvěru ani akademické obce, tak je na pováženou, jak by se mu to mohlo podařit mimo akademické prostředí. Nebo si snad vážně myslí, že mu stačí označit se jako „lékař zdravého rozumu“ a Čechy a Češky tím oslní? Nejlíp to celé asi vystihuje motto dalšího z kandidátů, podnikatele Karla Diviše, který tvrdí: „V dějinách každé země přijde chvíle, kdy potřebuje něco úplně jiného.“ To je věta tak legračně vyprázdněná, že se hodí jako charakteristika celé volby.

Čtěte také

Při pročítání rozhovorů s kandidáty je pak zarážející především jedna věc – jak silný mesiášský syndrom mnozí mají. Aniž by disponovali jasným tématem, uměli aspoň pojmenovat výzvy, před kterými naše společnost stojí, nebo vůbec byli většině voličů povědomí, jsou přesvědčeni, že právě oni mají šanci volbu vyhrát. Těžko si to představit. Člověk disponující vlivem, obklopený kruhem lidí, kteří mu přitakávají, jednou praští pěstí do stolu a řekne: Tak dost – tahle země zakusila už příliš, a proto přicházím já, abych vše vyřešil.

Jenže kde chtějí všichni kandidáti získat hlasy? Nebo v první řadě vůbec podpisy? Copak si vážně myslí, že jsou natolik rozpoznatelní a brilantní, aby jim voliči a voličky důvěřovali? Ostatně ani ti kandidáti, jejichž politická orientace je celkem čitelná, nemají zrovna umetenou cestu. Takový Josef Středula v rozhovoru pro Aktuálně.cz odpovídal třeba na otázky, jak drahý má oblek, hodinky nebo jaký bere plat.

Klára Vlasáková, spisovatelka

Byla to zarážející pasáž, ale zase otevřela nové možnosti, kam lze prezidentskou reality show posunout. Kandidáti a kandidátky by mohli v budoucnu vypočítávat, kolik peněz stálo jejich oblečení a doplňky, a možná by z toho mohly vzejít kategorie jako Nejdražší švihák nebo Největší chudák.     

Jestli něco těm, kteří kandidaturu již oznámili, nelze upřít, tak to, že výběr je skutečně široký. Otázkou zůstává, jestli by pro řadu z nich nebylo lepší zahnat nutkání zachránit zemi tím, že ji ušetří své kandidatury a zůstanou dál ve svých skleněných zámcích.

Autorka je dramaturgyně a scenáristka

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.