Klauzury UMPRUM, Minutky a plavky

10. červen 2008

Přehlídka klauzur oděvních ateliérů na Pražské UMPRUM byla velmi povedená. Pokud jste si jí nechali ujít, můžete si ji alespoň ve fotografiích prohlédnout v rámci výstavy Artsemestr až do 16. června. Na UMPRUM jsou v těchto dnech pro veřejnost otevřené i ostatní ateliéry, od textilu přes malbu až po sochy.

Jako hosty jsme do Modeschau pozvali návrhářky Petru Hudečkovou a Alžbětu Valentovou, které nás na přehlídce zaujaly sešroubovanými modely. Petra a Alžběta studují třetí a čtvrtý ročník módní tvorby a z rozhovoru s nimi se dozvíte víc o jejich tvorbě a příbězích, které jsou za jejich oblečením skryté.

00730970.jpeg

Telefonicky jsme se spojili se šperkařkou Marií Silondi, která mimo jiné vytváří s Lucií Mareš hyperrealistické psí tašky a kabelky. V rámci projektu Čistá láska - čistý design se teď chystají expandovat i do koček a dalších zvířat. Kromě toho připravují na sobotu 14. června sérii deseti performancí Minutky. Odehrají se od 19:00 do půlnoci v rámci doprovodného programu Pražské muzejní noci v hlavní budově Národního muzea, v Náprstkově muzeu a v Českém Muzeu hudby.

Od naší spolupracovnice z Uměleckoprůmyslového muzea, Konstantiny Hlaváčkové, jste se tentokrát dozvěděli zajímavosti z historie plavek. Na vaše komentáře, nápady a připomínky se těšíme v diskusi k pořadu zde.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.