Klidový režim pořadu Grundfunk: Stevie Wonder jako průvodce groovujícími vánočními svátky

26. prosinec 2020

Poslední speciální vydání Plejáku v letošním roce přináší vánoční svátky tak, jak je vidí tvůrci pořadu Grundfunk. DJ Maceo spolu s Viktorem Mašátem vybrali skladby interpretů, kteří jsou v Grundfunku jako doma a kteří kromě své klasické studiové tvorby přispěli i několika vánočními skladbami. Někteří zvolili standardy ve svých úpravách, jiní se ponořili do tvůrčího procesu ještě hlouběji a složili díla vlastní, ale sváteční atmosféru dokážou navodit všechny.

Nenápadným průvodcem je Stevie Wonder, který pro svůj domovský label Motown natočil sérii krátkých vánočních zastavení – těmi je hodinový mix provázán. Velikán hudební scény se navíc objevuje i jako host vokalistky Kimberly Brewer na její dva roky staré vánoční písni. Jak je ale v poslední dekádě jeho zvykem, pouze jako hráč na foukací harmoniku.

Vůbec nejdéle Grundfunk provází o Vánocích skladba Starry Nights od zpěvaček Jocelyn Brown a hostující Carleen Anderson. V podobě, v jaké ji uslyšíte v playlistu, se objevila v roce 2012, kdy její kabát tvořila již plnohodnotná instrumentace. Její kořeny ale sahají před rok 2009, kdy pod názvem Christmas Time vyšlo její první demo vytvořené ve spolupráci s britským producentem Soulpersonou.

Nejdál do historie Pleják nahlédne v samotném závěru, kdy se Al Green ve své skladbě z roku 1977 dožaduje na Vánoce mnohdy nedostižného sněžení. Pokud vám letos o svátcích nebylo v tomto ohledu dopřáno, zavřete oči a zaposlouchejte se do tematické skladby, která vám závěje alespoň pocitově dokáže nahradit.

Jak zní ideální vánoční playlist podle moderátorů pořadu Grundfunk? Poslechněte si Klidový režim, který připravili DJ Maceo a Viktor Mašát

PLAYLIST:

EARTH, WIND & FIRE – Joy To The World 
ALOE BLACC – The Mrs Saved Christmas 
KIMBERLY BREWER – Every Day Feels Like Christmas ft. Stevie Wonder, Herman Jackson & Byron Miller 
STEVIE WONDER – Merry Christmas Happy Kwanzaa (UK Promotional Single)
MARIO BIONDI – Driving Home For Christmas 
PJ MORTON – All I Want For Christmas Is You ft. Stokley 
MARY J. BLIGE – This Christmas 
JOHN LEGEND – Wrap Me Up in Your Love 
BOOTSY COLLINS – Merry Christmas Baby 
STEVIE WONDER – Merry Christmas And Happy New Year (UK Promotional Single) 
JOCELYN BROWN – Starry Nights feat. Carleen Anderson 
FRANK MCCOMB – Christmas 2020 ft. Najee 
TUXEDO – Wonderful Christmastime
JAMIE CULLUM – Hang Your Lights 
STEVIE WONDER – Seasons Greetings From Motown (UK Promotional Single) 
JUDITH HILL – Christmas Day 
AL GREEN – Feels Like Summer

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.