Když jsou si interpret a publikum rovni. Bytové koncerty přináší intimitu i sblížení

8. duben 2020

V posledních letech se začala v Praze rozvíjet bytová produkce. V pražských soukromých cohousingových prostorách nekomerčně vystupují nezávislí populární písničkáři, jako například Bára Zmeková, Marek Doubrava, Jan Burian, Pavel Klvaňa nebo Aida Mujačić. Akce organizují mladí umělci nebo kulturně a společensky angažovaní lidé, kteří v bytech trvale žijí. Proč jsou v poslední době tyto koncerty důležité, jak fungují a čím jsou přitažlivé?

„V době, kdy člověk chodí na koncerty do O2 areny, tak tyto bytové akce mají strašnou důležitost. Sama hraji a vím, nakolik je potřeba, aby lidé poslouchali, co muzikant produkuje. Na bytových akcích se to děje úplně nejvíc. Soustředění publika je naprosto jiné než na běžném koncertě,“ říká Anna Štěpánová, houslistka, korepetitorka a zakladatelka bytové scény Filmařská Hudební. Ta sídlí od září 2018 ve vile v ulici Filmařská na Barrandově, kde jednou do měsíce pořádají veřejný bytový koncert za dobrovolné vstupné pro dvacet nebo třicet lidí. Specializují se hlavně na hudbu. Občas přijde na řadu básnické čtení nebo promítání filmu, ale vše je vždy propojené s koncertem.

Anna spolubydlí více jak deset let, je na to zvyklá a přijde jí to super. S nápadem pořádat bytové koncerty přišla sama. Nejprve se spolubydlícími zkoumala, na kolik to ohrožuje jejich osobní prostor a soukromí. Postupně se ukázalo, že je to pro všechny v pořádku, a tak hned na podzim 2018 zorganizovala první bytový festiválek a od ledna 2019 se svými spolubydlícími zahájila pravidelnou veřejnou činnost bytové scény koncertem dívčí dvojice Avokaduo.

Z akcí Filmařské Hudební

Kromě Filmařské Hudební je na pražské scéně proslulá bytová scéna Kočka v tašce. Sídlí v úzkém pětipatrovém domě na Žižkově, kousek od konečné tramvaje Spojovací. Celý prostor funguje jako cohousing a bydlí v něm dvanáct kulturně nebo umělecky činných kamarádů. Pronajali si spolu celý dům, který jim umožňuje pořádat akce, a to nejen koncerty, ale také performance, workshopy, promítání nebo autorská čtení.

„Snažíme se být hodně široká platforma. Měli jsme tady experimentální elektronickou hudbu, DJe i koncerty na tibetské mísy. Většina je folk nebo indie folk, písničkáři osamělí i neosamělí s přesahem do experimentu. I poetické večery jsme tu měli. Nejsme moc párty, ale zase jsme tady měli i barokní trio, které si vyneslo do podkroví cembalo,“ říká Tereza Unzeitigová, ilustrátorka a animátorka z bytové scény Kočka v tašce.

Jejich bytové koncerty jsou většinou spíše klidné, intimní, což koresponduje s atmosférou obýváku. V běžném provozu na akce chodí kamarádi organizátorů, fanoušci vystupujících nebo náhodní lidé, kteří jdou zrovna kolem. V době karantény sice bytové scény veřejnosti otevřené nejsou, ale pořádají kulturní program směrem dovnitř a Filmařská Hudební zakládá novou kapelu.

Jak vypadá cohousingový dům? K čemu slouží úvodní rituál v podobě podávání polévky s domácím chlebem a proč je spojovacím motivem pro bytové scény? A jakým imerzivním projektem plánuje Filmařská Hudební během léta rozšířit svou dramaturgii? Pusťte si celou reportáž.

autor: Marie Kobrlová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka