„Kluci v mém věku nevěděli, co je skejt,“ říká dobrovolník, který v Srbsku učil jezdit děti migrantů

8. leden 2018

Čeští dobrovolníci z organizace Pomáháme lidem na útěku před nedávnem skončili dlouhodobou misi v Srbsku. Tím ale jejich práce nekončí. O dalších aktivitách skupiny, ale i o tom, jak se dá pobyt v uprchlickém táboře zpříjemnit, se v odpoledním rozhovoru rozpovídal Martin Prokš, který učil děti tamních migrantů jezdit na skateboardu.

Organizace Pomáháme lidem na útěku působila nedaleko srbského města Šid, v táboře Adaševci. „Ze Šidu se dá dostat do Chorvatska,“ vysvětluje Martin Prokš. „Přes Chorvatsko potom dál do Evropy. Všichni z Bělehradu se tedy začali stahovat právě do tábora Adaševci. Právě díky strategické pozici se z přestupního místa stal uprchlický tábor.“

„Neskončili jsme, protože už by v Srbsku nebylo komu pomáhat, situace všech oficiálně přihlášených migrantů je ale momentálně stabilizovaná,“ přibližuje Prokš. Sám do Srbska odjel, aby si na migrační krizi utvořil názor. Díky tomu, že se situace v Srbsku stabilizovala, mohli se dobrovolníci věnovat i volnočasovým aktivitám. Kromě prádelny, kterou dobrovolníci začali provozovat, otevřeli v táboře i kino, kde promítali zejména blízkovýchodní filmy anebo animované pohádky pro děti.

Vedle mešity v Ammánu se děti prohání na skejtech. Město má první komunitní DIY skatepark

03330345.jpeg

Proč se koncem minulého roku sjeli do jordánského hlavního města skejťáci ze všech koutů světa a při světlech halogenů zadarmo pracovali hluboko do noci klidně 16 hodin denně? Globální skejtovou scénu přes internet aktivizovala iniciativa 7Hills, která si dala za cíl vybudovat v Ammánu vlastnoručně postavený betonový skatepark bez pomoci města, jenom z peněz získaných díky crowdfundingové kampani. Ta pořád běží, protože Jordánsko je stále závislé na skejtovém vybavení z ciziny.

Právě Martin Prokš zpříjemňoval běžencům v táboře Adaševci pobyt tak, že je učil jezdit na skejtu. „Opravdový kulturní šok jsem zažil, když jsem se bavil s kluky v mém věku, a oni nevěděli, co to je skateboard.“ Prokš má v plánu shromáždit skateboardy z druhé ruky, odvézt je do Srbska, kde naváže spolupráci s místními organizacemi a v šíření skejtové osvěty bude pokračovat.

Dobrovolníci z Pomáháme lidem na útěku plánují o zkušenostech nasbíraných v Srbsku a o příbězích, které vyslechli, udělat dokument. Co přesně chtějí točit? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.