Kněz Ladislav Heryán: „Věřící pochybuje o své víře, nevěřící o své nevíře”

23. prosinec 2016

Papež František ve čtvrtek nezvykle ostře odsoudil své podřízené ve Vatikánu. Ti se podle něj urputně brání reformám, které chce zavést v tamní správě. Odpor je podle něj částečně podněcován ďáblem. V jaké kondici je koncem roku 2016 katolická církev ve světě i v Česku?

Do Interview Plus přijal pozvání římskokatolický kněz a pedagog Ladislav Heryán.

Podle agentury AP by měli preláti, kteří pracují pro papeže, podstupovat proces pernamentní očisty, aby mohli lépe sloužit římskokatolické církvi. Podle Heryána by se měl člověk, který pracujue pro církev, každodenně konfrontovat s Kristem. „To znamená každodenně se konfrontovat s evangeliem a ptát se sám sebe, jak by se v dané situaci zachoval Kristus. Podle mě je to jediné kritérium očišťování, taková sebereflexe ve světle evangelia Ježíše Krista,” říká.


Pro kněží není na škodu nějaká zahraniční zkušenost, možnost podívat se na věci z jiného úhlu pohledu. Když totiž člověk žije neustále tady v Česku, má tendenci si myslet, že věci na kterých lpí jsou ty nejdůležitější. Když se pak podívá na věci někde jinde, jinak, tak uvidí, že je svět daleko barevnější. Ladislav Heryán

Barevná církev

Římskokatolická církev ve světě podle něj není v krizi. „Jsou ve světě místa, ve kterých je církev živá. Jsou i místa, ve kterých tolik živá není. Kde je bohatství, tam se může zdát církev méně živá, ale je to klamné. Záleží na komunitě a jejím vedení, některé jsou živé, některé skomírající.”

Církev podle něj nemá být a není monolitem, vidí ji jako barevnou. „Byla barevná už v Novém zákoně. Každé evangelium zastává jiný proud,” říká kněz, který je sice často nezýván liberálem, sám se tak ale nevidí. „Já jen hledám, jak přinést lidem to, po čem touží. Církev to má, přinést to může. Hledám, jak to říct, aby lidé pochopili, že nejde o nic ohrožujícího, ale o něco, co je pro ně úžasná zpráva. Vypadá to, že jsem liberál. A ti takzvaní konzervativní se možná snaží o totéž a vypadají, že jsou konzervativní,” myslí si Heryán.


Když je člověk soucitný, tak je jedno, jestli evangelík nebo muslim. Proč by církev neměla být k ostatním vírám tolerantní? Pokud se ale náboženství neshodnou na své představě o milosrdném bohu, tak náboženské války nikdy neskončí. Ladislav Heryán

Stvořeni pro přesah

Podle svých slov ani neví, co liberální a konzervativní znamená. „Třeba takový papež Benedikt se snažil to konzervativní jádro předefinovat do dnešního jazyka. Myslím, že se mu to dařilo. Papeži Františkovi se to daří také,” říká.

Táhnout mladé k církvi není podle Heryána vůbec potřeba. „Každoročně ve škole připravuju sociální pracovníky, kteří jsou i takzvaně nevěřící. A každý rok tam několik z nich pokřtím. Rozlišování na věřící a nevěřící není vůbec důležité a je hodně nepřesné. Všichni ti lidi, kteří jsou věřící, jsou stejně mnohdy plní růzjných pochyb o své víře, nebo o něčem ve svém životě. Nevěřící jsou stejně plní pochyb o té své nevíře, protože člověk, tak jak je uspořádán, je utvořen pro nějaký přesah. Nemůže se spokojit jenom s tím, že prostě jí a pije,” říká kněz.

Poslechněte si celé Interview Plus ze záznamu.

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio