Kněz otec Hyacint: Je těžké sledovat kamarády, jak mají svatby, děti, a ty do toho nějak nezapadáš

2. květen 2021

„Život v celibátu je někdy náročný, intimita je hluboký pud, který jsem ale obětoval Bohu. Nejsme jen tělesní, jsme i duchovní. Nevzdal jsem se však toho milovat a být milován,“ říká jednatřicetiletý kněz dominikánského řádu, kterého na ulici nepřehlédnete.

S Hyacintem jsme si povídali o tom, jaké bylo po maturitě opustit rodinu a jít žít do kláštera do komunity mužů, kteří svůj život zasvětili Bohu, studiu a pomoci ostatním. „Žít v mužské komunitě je náročné, ženský element a větší empatie tam chybí. My jako chlapi jsme hrubého zrna, často nevybíraví. Narážíme na sebe, ale snad se navzájem obrušujeme,“ dodává řeholník.

„Přijde mi škoda, že se z psychických problémů často dělají duchovní a příliš se to spiritualizuje,“ odpovídá na otázku, jestli někdy navštívil psychoterapeuta. „Ano, nemám s tím problém, člověk je bytost duševní i duchovní, jen blbec si nenechá pomoct.“

Jak zvládá otec Hyacint náročné životní poslání? Kdy naposledy brečel? Viděl někdy svého tátu brečet? A byl někdy zamilovaný? Dozvíte se v další epizodě Pochlap se, rozhovoru Václava Roučka s dominikánem, který se rozhodně nebojí mluvit napřímo.

Spustit audio