Kniha Location TBA: Pražské techno parties jako výjimečný zážitek, drogy jsou ale všudypřítomné

21. prosinec 2021

Fotografka a dokumentaristka Gabriela Kontra mapovala činnost čtyř pražských kolektivů pořádajících techno parties v letech 2015 až 2020. Výsledkem je publikace Location TBA propojující fotografie z konkrétních akcí, eseje a rozhovory s organizátory i účastníky. „Čtveřici Polygon, Nite Vibes, Harmony a Cukr považuju za dostatečně reprezentativní výsek z technoscény zmíněného období, kterou spojuje přístup k výtvarnému zpracování a k party jako ucelenému zážitku.“

„Protože sama do techno subkultury nepatřím, chtěla jsem, aby kniha byla zajímavá i pro lidi, kteří techno neznají a neposlouchají, nejen pro ty zevnitř scény,“ vysvětluje Gabriela Kontra, proč se v rozhovorech s organizátory vyptává jako člověk zvenčí, který technu nerozumí.

„Občas jsem tak dostala odpověď ‚to je přece jasný, proč se na to ptáš‘. Na druhou stranu jsem ale byla překvapená, jak strašně dobře všichni zformulovali a popsali, co jsem chtěla vědět,“ dodává Kontra s tím, že není zdaleka obvyklé, aby tvůrce byl schopen vysvětlit, co a proč to dělá.

V rozhovorech, které následují po fotografické části knihy, Gabriela Kontra kromě fungování samotných kolektivů hodně rozebírá také téma drog. „Zajímalo mě to i z pohledu člověka o generaci staršího, který má podobně staré děti, jako jsou samotní organizátoři. Chápu, že drogy jsou všude, ale musím říct, že za mých mladých let jich nebylo tolik a nebyly tak snadno dostupné, což potvrzují i účastnice těchto akcí Anna a Marie v hodně upřímných odpovědích.“ Jejich rozhovor podle Gabriely Kontra ukazuje, co všechno se na techno akcích může odehrávat, když tam jde hodně mladý člověk bez někoho zkušenějšího.

Jak se Gabriela Kontra dostala k mapování působení čtyř zmíněných pražských kolektivů? Proč se rozhodla pro knihu rozhovorů a fotografií z akcí, které primárně nestály a nestojí o tento druh medializace a popularitu mimo scénu? Podle jakého klíče vybírala fotografie do obrazové části publikace? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.