Kniha ušitá jako kalhoty: Denim Matěje Brnického

19. leden 2017

Matěje Brnického jste mohli na několika českých přehlídkách designu potkat s jeho vlastnoručně šitou značkou pánských denimových kalhot MCK. A právě denimu se rozhodl věnovat i závěrečnou práci na vyšší odborné škole: „Končil jsem grafiku na Helichovce, v té době jsem ještě šil kalhoty, a tak jsem se rozhodl spojit dva své největší zájmy a udělat knihu o denimu, která bude ušitá jako kalhoty. Vedle šité měkké vazby jsem zvolil i měkký papír obálky, na kterém budou časem vidět šrámy, tak jak je to u džínových kalhot.“

Knížka má 192 stránek, obsahuje historii džínů, názvosloví jednotlivých prvků, které na kalhotech najdeme, i popis technologie výroby a úprav denimu. „Těch pojmů je tam spousta, a přitom jsem ještě zdaleka neobsáhl všechno, ta kniha by klidně mohla mít 300 stránek.“ V módě už Matěj dál nepokračuje, rozhodl se jít po dráze grafika a začal naplno pracovat v grafickém studiu. Za knihu Denim koncem loňského roku dostal ocenění Dobrý studentský design v rámci soutěže Národní cena za studentský design. Původně zvažoval její vydání, ale z finančních důvodů z něj sešlo. Zůstává tak jen u zajímavého nápadu knihy ušité jako kalthoty, který může dál inspirovat. Poslechněte si více v podcastech Modeschau.


Playlist:

Dubokaj – Moi et Toi Dub (Mouthwatering Records)
Bassbear – Sharp Edges (Pineal Sounds)
Synthetiq – Magnitosfera V Prostranstve (Hyperboloid Records)
Dasychira –Vipera (Blueberry Records)
Muevelo – Especialment (uns)
Sha Sha Kimbo – Summer Of Love On Acid (Classical Trax)
Young Luxenberg & CA$H Bandicoot – Raw Materials (Knightwerk)
Young Dram – Like A Diamond (uns)
Zurvolt – Distraction (Classical Trax)
Quiltland – Love (Stoscha)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.