Kniha Zrcadlo a světlo od Hilary Mantel vám nedá spát, i když už všechno víte z hodin dějepisu

14. červenec 2022

Britská spisovatelka Hilary Mantelová nakráčela na český trh s knihou Zrcadlo a světlo - finálním dílem knižní trilogie, která se odehrává za vlády Jindřicha VIII. v tudorovské Anglii. Není pochyb, že se bude román o více než sedmi stech stranách v překladu Michaly Markové u nás nadšeně číst – jeho dva předcházející díly kritika v Británii ocenila prestižní Man Bookerovou cenou a BBC podle nich pak natočila uhrančivou televizní minisérii Wolf Hall.

Hrdina, jehož osud na celkem šestnácti stech stranách Mantelová popsala, nebyl do vzniku trilogie nijak známý. Jde o Thomase Cromwella – britského právníka s pestrou minulostí a nízkým původem. Jemu navzdory udělal strmou kariéru – stal se poradcem a postupně pak nejbližším mužem Jindřicha VIII., krále, který Anglii vládl skoro 40 let a který je historii známý nejspíš hlavně tím, že měl šest žen. A i za tímhle kuriózním faktem stál do velké míry právě i Thomas Cromwell.

Mantelová pracovala na trilogii s názvy Wolf Hall, Předveďte mrtvé a Zrcadlo a světlo, pět let. Předvedla pečlivou historicko-dokumentární práci a sestavila fascinující obraz královského dvora i podhradí středověké Anglie, kdy král je zákon, církev, bohem vyvolená osoba, nebo - jak si Jindřich VIII. rád sám říkával – zrcadlem a světlem.

Mantelová vychází z historických skutečností a reálných postav, kterých jsou v ději desítky a jejichž motivace podrobila pečlivým rešerším. Přesto, nebo právě proto, působí romány jako zjevení. Popisují dialogy, místa, vzhled lidí i slavnostních jídelních tabulí, krajinu a vůně, a jakoby mimochodem i emoce. Mantelová používá nádherný jazyk a důmyslně staví vyprávění. Jeho středobodem je Cromwell, kterého ale málokdy nazývá jménem. Často ho označuje prostě zájmenem „on“. To čtenáře ke Cromwellovi jen víc přibližuje.

Všechny tituly trilogie z tudorovské Anglie

Pokud se prostřednictvím knih Mantelové seznámíte s Thomasem Cromwellem, přijde vám patrně jeho historicky známější prasynovec Oliver Cromwell jako nudná postavička britských dějin. Syn kováře a pozdější právník Thomas se totiž nachomýtl k zásadnímu období: Krále Jindřicha VIII. potkává v momentě, kdy se chystá k bezprecedentnímu kroku – potřebuje se rozvést se svou stárnoucí urozenou manželkou Kateřinou Aragonskou, aby si mohl vzít jednu z dvorních dam.

Po té už sedm let touží, ona je ale natolik inteligentní, že svoji čest nedá zadarmo a podlehnutí králi podmiňuje manželstvím, a tedy i tím, že po boku Jindřicha stane jako královna. Touhle chytrou a velmi netypicky krásnou dámou je Anna Boleynová. Její snaze můžeme fandit sebevíc, víme ale dobře, že dosáhne sice svého a královou se stane, aby jen tři roky nato skončila v rukou kata. Jindřich se totiž brzy zamiluje do další ženy ze dvora, načež se pak s různými úspěchy ožení ještě třikrát.

Turbulentní doba, která trochu působí jako z telenovely, se ale v Británii skutečně odehrávala, stejně jako dvorské intriky, opulentní večeře nebo upalování kacířů. To všechno jsou momenty, které vyprávění provázejí. Mantelová složitou středověkou historii vypráví zkušeně, s citem pro detail i pro kontinuitu. A i když příběhy postav známe dávno z učebnic, je Zrcadlo a světlo dechberoucí čtení.

Smutný a pro onu dobu taky typický konec oddaného rádce Cromwella, je aktuální i pro dnešek. Lidé, kteří vystoupají nejvýš, často padají nejhlouběji. A ne, není třeba, abyste byli fanoušky středověku na britských ostrovech. Britská spisovatelka svým zpracováním pozvedla příběh vlády a osobního života Jindřicha VIII. a jeho věrného Cromwella na fantastický čtenářský zážitek.

Thomas Cromwell, neznámá a přesto fantastická postava britských dějin. Proč má spisovatelka Hilary Mantel za zpracování jeho životopisu už dvě Man Bookerovy ceny? Poslechněte si recenzi knihy Zrcadlo a světlo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.