Knižní Ježíšek pro celou rodinu! 11 tipů na dětské tituly, které ocení i dospělí

14. prosinec 2022
Záložka

„Vybrat tak málo knížek z letošního roku byl obrovský problém. Nechci říkat, že jsou nejlepší, bylo by to nefér vůči dalším krásným knihám. Volila jsem je podle toho, že jsou skvělé a také proto, že každá z nich má i přidanou hodnotu,“ vysvětluje Petra Schwarzová Žallmannová alias Opičí matka, která se dlouhodobě věnuje literatuře pro děti a mládež. Jeden z tipů je záměrně už z loňského roku.

K recenzování knih pro děti a mládež se Petra dostala, když si v těhotenství uvědomila, jak chudá je její knihovna, co se týče knížek pro malé čtenáře.

Petra Schwarzová Žallmannová

„Začala jsem pátrat v tom, co za posledních 30 let přinesla knižní produkce. A zjistila jsem, že u nás vychází spousta krásných knih, ať už původních českých nebo překladových. V tom moři, které tu každý rok vychází, se snažím hledat ty, které jsou o fous lepší, a doufám, že občas někoho naladím na to, aby si takovou knihu taky přečetl,“ dodává.

Bára Dočkalová: Bitva o diamant

Mezi její tipy patří Bitva o diamant Báry Dočkalové s ilustracemi Jindřicha Janíčka z nakladatelství Labyrint. Kniha v sobě snoubí téma sportu a překonávání sama sebe, ale i vlastních neúspěchů. Zároveň je o přátelství a mezilidských vztazích. Hlavní hrdina dělá chyby, ale přece jen se ve finále vrací k tomu, co má největší hodnotu.

Olga Stehlíková: Mojenka

„Mojenka Olgy Stehlíkové, kterou ilustrovala Andrea Tachezy a která vyšla v Hostu, mě smetla způsobem, který jsem nečekala. Asi týden jsem nebyla schopná číst, což je v mém případě dost výjimečné. Neustále jsem o ní musela přemýšlet. Mojenka je nádherným příběhem o překonávání tak obtížné věci, jako je smrt matky. Ale navíc je to nádherná kniha o souznění s přírodou,“ popisuje Petra. O knížce Mojenka jsme si v Záložce letos také povídali přímo s autorkou.

Katerina Karolik: Můj šálek umění

Můj šálek umění z Albatrosu vytvořila Katerina Karolik, jde o novinku o umění pro kohokoliv, ale můžete začít u dětí. Stránky jsou trojrozměrné, textu je pomálu, ale velice zajímavým způsobem přibližuje vybrané umělce. „Mám radost, že v poslední době vychází čím dál víc knížek o umění pro děti. K tomu bych dodala přání, abyste sledovali absolventy plzeňské Sutnarky, kde vzniká působivý proud. Cokoliv od nich přijde na trh, vypadá skvěle.“

Tera Fabiánová: Jak jsem chodila do školy

Kniha Jak jsem chodila do školy Tery Fabiánové vyšla letos v novém kabátě v nakladatelství KHER a e výjimečná v tom, že jde o česko-romskou prózu. „Je to příběh romské holčičky, která musí čelit různým ústrkům. Mám z podobných knih ohromnou radost, protože romská stopa v české literatuře nebyla vidět a je potřeba, aby tam byla. Je nutné, aby i romské děti měly své hrdiny v knihách a v životě,“ říká Petra.

Zuzana Bramborová: Žížala pokládá otázky

Jedním z tipů je i knížka, která zapadla v množství titulů, které u nás ročně vycházejí. „Jmenuje se Žížala pokládá otázky, autorkou je Zuzana Bramborová, vznikla původně jako studentský projekt, poté vyšla v nakladatelství xao. Žížala vede rozhovor s bábou, která zahradničí a vypráví o tom, co to znamená. Je to eko literatura pro úplně malé děti, podaná ve velmi neotřelém kabátě.“

Pusťte si celou Záložku, abyste se dozvěděli, které další dětské tituly si zaslouží vaši pozornost. A také zjistíte, jestli Petra Schwarzová Žallmannová testuje knížky na svých dětech.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.