Knižní tipy k rybníku: hororové povídky, komiksová úvaha o lásce i průvodce nejhezčími vesnicemi

22. červen 2021

Blíží se čas prázdnin a okurkové sezony, kdy můžete beztrestně vyměnit zprávy z tisku za pořádné čtení. V letních knižních tipech nabízíme komiks o emoční teenage romanci, skvělé sci-fi povídky Teda Chianga nebo hororové příběhy jak od Lovecrafta. Pro ty, kterým to na sluníčku pořád pálí, máme i reportážní román z Absyntu, intelektuální klasiku Jukio Mišimy, ale i rozhovory o umění a rodičovství. Čemu dáte přednost?

Thomas Ligotti – Písně mrtvého snivce (Carcosa, 2021)

Doporučuje Antonín Tesař z Radia Wave

Pokud se chcete přes léto u vody naložit do hluboké bezvýchodné melancholie, doporučuju ke čtení právě vydanou sbírku hororových povídek Thomase Ligottiho Písně mrtvého snivce. Ligotti je právem považovaný za jeden z nejoriginálnějších hlasů současného hororu a v jeho povídkách je znát inspirace Lovecraftem, ale i moderní existenciální úzkostí. Příběhy, ve kterých realita slouží jen jako brána do noční můry, jsou plné dekadentních popisů snových krajin, iracionality a úzkostného pocitu, že člověk je jen hříčkou v rukou temných a nepochopitelných sil. Což se na léto u vody hodí.

Thomas Ligotti - Písně mrtvého snivce

Ivana Gibová – Eklektik Bastard (Vlna, 2020)

Doporučuje Barbora Votavová, autorka podcastu Do slov

S letními tipy nebudu cestovat daleko, jen na Slovensko. Do lesů a taky na pouť do Santiaga de Compostela. Ivana Gibová se s knihou Eklektik Bastard uchází o Anasoft Literu a je skvělým argumentem pro to, že slovenské literární ceny jsou svěžejší než ty české. Kniha je jako encyklopedie archetypů generace 30+ a největší část knihy zabírá svatá pouť sarkastické klející hrdinky, díky které mám pocit, že já už to absolvovat nemusím. Rozhovor s členkou kultu Marie Modrovich vyšel už v roce 2019. Ženy tu odchází z druhých směn a z ulic, kde na ně někdo huláká, do Jedlové doliny za charismatickou umělkyní, která ale vlastně žádný kult nevede. O co tu sakra jde, se rozhodne zjistit novinář, jehož otázky jsou v textu vynechané. Chladný styl popisuje složité mezilidské vztahy v patriarchátu a možná vás taky naláká odejít aspoň na chvíli do lesa.

Ivana Gibová - Eklektik Bastard

Ted Chiang – Příběhy vašeho života, Výdech (Host, 2021)

Doporučuje Boris Hokr, literární publicista

Povídkové sbírky Teda Chianga Příběhy vašeho života a Výdech jsou úžasné a skvělé nejen díky svým nápadům nebo tlumeným emocím, které v nich rezonují, ale především díky způsobu myšlení, který stojí za jejich vznikem. Kdyby byla dnes ještě inkvizice co k čemu, tak Ted Chiang za svoje kousky typu Babylonská věž nebo Pupek světa skončí stoprocentně na hranici. Ale ten proces, který by s ním inkvizitoři vedli, by vstoupil do dějin a pravděpodobně by za pár desítek let někdo mnohem chytřejší než my napsal novou knihu o Chiangově myšlení a ukázal by nám, jak úžasné, krásné a nebezpečné mohou být nejen kacířství, ale i sci-fi.

Mariko Tamakiová, Rosemary Valero-O’Connellová – Laura Deanová mě už zase nechala (Paseka, 2021)

Doporučuje Jonáš Zbořil z Radia Wave

Loni jsem nečetl moc lepších knih, než byl komiks Jedno obyčejný léto od sestřenic Tamakiových. Byla to kniha, která skrz obrazy dokázala člověka zahltit zvuky, vůněmi i emocemi, které naposled zažíval třeba v pubertě. Letos se nakladatelství Paseka vrátilo alespoň k jedné z Tamakiových a vydalo další komiks o bolestech lásky a dospívání. „Už skoro rok miluju holku, která se jmenuje Laura Deanová,“ píše se v úvodu komiksu, „a je to to nejtěžší, co jsem kdy zažila.“

Mariko Tamakiová, Rosemary Valero-O’Connellová - Laura Deanová mě už zase nechala

Freddy je sedmnáct, a kdo si myslí, že tenhle věk byla největší paráda, měl by si komiks přečíst. Připomenout si, jak brutální umí být období dospívaní. Ideální věc k rybníku, chvíli listovat v emocích, pak je ze sebe zase s úlevou všechny smýt. Ideálně tím, že skočíte kufr. Mimochodem, pokud vás Laura Deanová dostane k úvahám o lásce, přibalte si do krosny i další letošní komiks z Paseky, který se opravdu povedl: Nejrudější růže rozkvétá. Spisovatelka Liv Strömquistová v něm uvažuje nad tím, jak se změnilo vnímání milostných vztahů a proč se bude o naší době mluvit jako o éře rozchodů. K velmi zajímavým úvahám používá navíc zábavné figuranty: třeba Leonarda DiCapria.

Michaela Hečková, Matěj Chabera – Možnosti vesnice (Meziměsto, 2021)

Doporučuje Hana Řičicová z týdeníku Respekt

Přichází léto a dělá se hezky, takže mi připadá naprosto přirozené doporučit knížku, která může sloužit i jako sborník tipů na výlety za architekturou. Kniha Možnosti vesnice přináší 12 portrétů českých vesnic, kde starostky a starostové už přišli na to, že urbanismus nepatří jenom do města. Najdete tam třeba Heřmanice, Bojanovice, Kvildu nebo takzvanou výkladní skříň české venkovské architektury, středočeskou obec Líbeznice. Myslím, že se tenhle počin Michaele Hečkové a Matěji Chaberovi, který do knihy fotografoval, opravdu povedl. Díky téhle knížce můžete prožít léto i na místech, o kterých jste si podobně jako já mohli myslet, že vám nemají co nabídnout nebo vás nemají čím uchvátit.

Proč si v létě musíte přečíst knihu, která se jmenuje Podzim? Poslechněte si všechny knižní tipy, ať víte, s čím si krátit čas při čekání na vlak směr dovolená.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.