Koalice v Krupce zveřejnila své plány na další čtyři roky

14. prosinec 2018

Společným cílem všech politiků v Krupce na Teplicku je snaha zápisu města na seznam hornických památek UNESCO. O tom se rozhodne v roce 2019.

Koalice ČSSD, sdružení KRUPKA NAŠE MĚSTO, SPD a nezávislého zastupitele zvoleného za ODS zveřejnila i své další plány.

Se snahou o zápis na seznam světového dědictví souvisí záměr revitalizace náměstí a historických částí města, kalvárie i dalších menších památek nebo vytvoření mobilní aplikace – průvodce městem a jeho památkami.

Vedení města chce také zvelebovat sídliště opravami silnic a tvorbou parkovacích míst, stavbou hřišť, rozšířením zeleně a v problémových částech by měly přibýt kamery.

Koalice chce také zlepšit komunikaci obyvatel s radnicí – jde třeba o vylepšení webu, živé přenosy z jednání zastupitelstva nebo o místní referendum při rozhodování o zásadních otázkách budoucnosti města.

Opozice řadu plánů vedení Krupky vítá

Zástupci opozice, tedy Zdravé Krupky, ANO a sdružení Město pro vás většinu bodů přivítali a jsou ochotni s vedením města na nich spolupracovat.

Například Miloslava Bačová ze Zdravé Krupky ocenila on-line přenosy ze zastupitelstva a vytvoření strategického plánu rozvoje města, protože ten poslední je z roku 2008. Právě tyto body také opozice prosazovala.

Rudolf Klaška z hnutí ANO připomněl, že řadu bodů už v minulém volebním období navrhovala komise rozvoje města, které byl členem – jde například o obnovu dětských hřišť, chytrou průvodcovskou aplikaci, opravy veřejného osvětlení a podobně.

Poznamenal také, že se uvidí, kolik toho koalice za 4 roky stihne realizovat. V tomto směru Miloslava Bačová připomněla některé nesplněné sliby vládnoucí ČSSD z minulých let – například 50tisícové půjčky pro novomanžele, navýšení krizových bytů nebo rekonstrukci letního kina.

Opozici chybí zástupci v poradních orgánech rady

Zazněly ale i kritické hlasy – například zástupci sdružení Zdravá Krupka postrádají v kapitole o životním prostředí zájem vedení města o zlepšování kvality ovzduší, tedy efektivnější spolupráci s firmami v průmyslové zóně a řešení dopadu nadměrné automobilové dopravy.

Chybí jim také větší zájem o zapojení veřejnosti – třeba při přípravě rozpočtu nebo spolurozhodování o větších investicích. Jako problematické pak vidí Bačová jmenování radního za SPD Jana Slámy předsedou komise pro integraci menšin a prevenci kriminality.

Ostatně obsazení komisí, tedy poradních orgánů rady města, kritizují i zástupci ANO a sdružení Město pro vás. Opozice v komisích nemá téměř žádné zástupce – jen ve sportovní komisi má Město pro vás svého člověka. Je tedy podle nich otázkou, nakolik bude mít opozice možnost spolupracovat s vedením města na věcech, na kterých se vlastně shodnou.

autor: hau
Spustit audio

Související