Kobylky, stoličky, banány a kokosové ořechy. Vydejte se po stopách jazz grindu

30. duben 2021

Po delší době se Špína podívala pod pokličku konkrétnímu žánru. Prvopočátky extrémního jazz grindu položil koncem 80. let ceněný experimentální hudebník John Zorn. Od té doby tato odnož mutovala do všemožných podob a testovala hranice jak individuálních hráčských možností, tak i samotného hluku. 

Špína si k jazzgrindové exkurzi přizvala odborníka z nejpovolanějších – Skuldu (Sheeva Yoga, Prügelknabe a další). Ten s pomocí nejdelšího playlistu, jaký kdy v pořadu byl, odvyprávěl historii žánru, který si zavdal s jazzovými postupy i obskurními oblečky. 

Newyorský avantgardní skladatel a saxofonista John Zorn se během 80. let netajil svojí fascinací hardcore punkem, který podle něj představoval v tehdejší době svěží pionýrský přístup k hudbě, na rozdíl od manýristického a vyprázdněného jazzu. Jeho nadšení eskalovalo v roce 1988, kdy v klubu Knitting Factory proběhl pod Zornovým vedením skladatelský „workshop“, z nějž vzešlo legendární těleso Naked City. Vlna, kterou vzedmul John Zorn, ovšem přináleží k tomu akademičtějšímu v rámci jazz grindu a patří k ní například polští Blast Muzungu nebo němečtí Le Scrawl.

Proklatě krátká stopáž, agresivnost a hektická tempa bicích charakterizují i legendární Spazz, kteří se nebáli ani přesahů, koketovali ve své tvorbě s prvky hc punku, hip hopu nebo asijskými kung-fu béčky. To vše potom zastřešovala i velká dávka nadhledu, podobně jako tomu bylo třeba u japonských Melt-Banana.

Ve zběsilém experimentování se vzhlédly i kapely okolo sandiegského labelu 31G. Jejich pojetí hlukových kapelních úderů se neobešlo bez syntezátorů, skupiny jako Holy Molar, Arab on Radar a především The Locust tak daly vzniknout těžce definovatelnému synth/cyber grindu. 

Jak se liší konzervativní a progresivní přístup k powerviolence a grindcoru? Kdo na scéně měl nejšílenější oblečky a kostýmy? Která kapela hrála mimo jiné na kokosové ořechy? Jak to vypadá na jazzgrindové scéně v současnosti? Poslechněte si Skuldův hluboký ponor do tajů jazz grindu ve Špíně!

autoři: Judita Císařová , Honza Šamánek , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.