Kolektiv Happy Mutant v Echu: kapela by měla být samostatná

10. září 2018

Znojemský kolektiv Happy Mutant se za posledních pár let vyšvihl mezi jednu z nejagilnějších part, které se na jižní Moravě točí kolem kytarové hudby. Začalo to s kapelou My Dog’s Bone (první „mutantí“ koncert i deska nesou právě její jméno), dnes vydávají Rutku Laskier, Metronome Blues, Mara Jade anebo Fvtvre a právě oslavili padesátý koncert pod (doslova) hlavičkou kresleného Frankensteinova monstra s vypouleným okem.

„Pořádáme koncerty kapel, které sami chceme vidět,“ říkají i po letech zástupci kolektivu, na jehož aktivitách se až na výjimky přímo podílejí též kapely, které pod jeho hlavičkou vydávají svou hudbu a kterých je v současnosti okolo osmi. „Kapela by měla být samostatná,“ říká Pavel, jeden ze členů tvrdého jádra Happy Mutant, jinak taky člen Rutky Laskier.

Začátky Happy Mutant jsou spojeny s ambicí přispět k oživení kulturního dění ve Znojmě, členové kolektivu hovoří o tehdejší nesoudržnosti tamní scény. „Hledali jsme způsob, jak se sami realizovat,“ dodávají ale jedním dechem s tím, že v současnosti jsou neméně aktivní i v Brně, kde podstatná část z nich žije. Kromě releasů místních kapel stojí Happy Mutant taky za albem ruské kapely Pobeda, v kolaboraci s labelem Bigg Boss pak letos vydali desetipalec Fvtvre a momentálně sní o možném releasu filadelfských An Albatross. Základem toho všeho byly a nadále zůstávají přátelské vazby

Nejbližší plánovanou novinkou je debut Ette Enaka, jejichž skladba zazněla v aktuálním Echu v premiéře, na podzimní měsíce si pak Happy Mutant nachystali bezmála deset koncertů, které budou hostit domovské kluby Gogo (ve Znojmě) a Bajkazyl (v Brně). A kdo ví, třeba se jednou dočkáme i jejich vlastního festivalu.

Co stálo na začátku promotérských a vydavatelských aktivit Happy Mutant? Jak vnímají financování desek pomocí crowdfundingu? A jakých nahrávek se od nich brzy dočkáme? Poslouchejte Echo se třemi Happy Mutants.​

Playlist:

Alphones – Internator
Rutka Laskier – Na cestách
Ette Enaka – Paralyzed, Paranoid
Thrashsurf – Split
The Queues – Come and Get It
Mara Jade – I Can't Eat, I Can't Sleep, You're All I Think of and I Think I Love You
Metronome Blues – War Crimes
Stoned Jesus – Silkworm Confessions

autor: Viktor Palák
Spustit audio