Kolik bitcoinových automatů jste napočítali v Praze?

9. listopad 2014

„Chceme demonstrovat, že stát funguje strašně neefektivně a chceme též ukázat, že existují lepší alternativy, se kterými se stát v budoucnosti bude muset nějak popasovat,” říká mluvčí uskupení Ztohoven Petr Žílka.

Pokud si někdy kladete otázku, jestli lze skutečně vytvořit svobodnější alternativu fungování a uspořádání společnosti, pokud s touto myšlenkou polemizujete, nebo jste jejími nadšenými stoupenci, poslechněte si Čajovnu z 9. listopadu. Jejími hosty byli člen skupiny Ztohoven Petr Žílka, umělec a člen skupiny Ztohoven Roman Týc a hacker Pavol Rusnák aka Stick.

03049556.jpeg

Umělecká skupina Ztohoven otevírá téma a s ním související debatu ohledně vytváření paralelní struktury nového společenského systému, jehož případné fungování umožňují především nové otevřené informační technologie v kombinaci s maximální snahou o zachování individuální svobody jedince v podobě. Projekt Parelelní polis, který navazuje na stejnojmennou ideu disidenta Václava Bendy, zaujme každého, kdo se někdy ve svých úvahách dotkl myšlenky, jestli lze vytvořit a úplně novou společenskou platformu.

Řeč byla nejen o nově otevřeném prostoru Paralelní polis, ale rovněž o Hackerském kongresu, který proběhl letos 10. -12. října v Praze a jehož základními tématy byla měna bitcoin a jiné kryptoměny, svobodný trh a paralelní ekonomika, kryptoanarchie a jiné koncepce pro rozvoj svobodné společnosti, ochrana soukromí, politické umění či open source, 3D print a copyright.

03225642.jpeg

Čajovnu věnovanou fenoménu hackingu, technologií ve společnosti a svobody na internetu připravila a uváděla Iva Jonášová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.