Kolik stojí dítě? Přímé náklady jsou jasné, je potřeba počítat i s těmi nepřímými, upozorňuje poradce

7. červen 2023

„Když se vám potká založení rodiny s koupí nového auta a stěhováním, můžete se snadno dostat do velmi nezáviděníhodné situace,“ říká majetkový poradce Karel Bujko. „Snažím se pokládat ty správné otázky a přijít tak na souvislosti, na které rodina vůbec nemyslela.“

„Dá se říct, že malé dítě nás bude stát kolem pěti nebo šesti tisíc měsíčně. U starších je to 7–9 tisíc, bez škol a školek. To jsou výdaje čistě na dítě, mnoho lidí ale nepočítá s tím, že k tomu jsou napojené další náklady, třeba na benzín, když nebydlíme ve městě a vozíme dítě na kroužky, nebo to, že bereme děti s sebou na dovolenou,“ vysvětluje Bujko.

Z dlouhodobého hlediska je podle majetkového poradce dobré se zamyslet i nad nepřímými náklady, které s sebou příchod dětí nese. „Budeme potřebovat stavební úpravy v bytě? Nebudeme potřebovat auto? A zcela stranou teď necháváme to, že spousta dětí má nějaké speciální potřeby, například ve výživě,“ říká.

Majetkový poradce Karel Bujko

Poradce zdůrazňuje, že nejzásadnější součástí rodinného rozpočtu jsou rezervy. „Na běžném účtu by měla být rezerva pro pravidelné platby a inkasa. Na spořicím účtu by měl být nějaký násobek měsíčních nákladů pro případ, že se nám doma něco rozbije nebo že bychom přišli na pár měsíců o práci. A pak tu jsou dlouhodobé rezervy pro věci, které se v budoucnu zcela určitě stanou, jako je například právě příchod dítěte. Ideálně. Řada lidí ale žije úplně bez rezerv. Často to jsou lidé, kteří vůbec nejsou chudí. Jen vidí, že na jejich účtu něco je, je to láká a všechno to utratí. A pak jsou taky situace, kdy se nic v provozu domácnosti uspořit prostě nedá,“ připouští.

Spořit dětem pětistovku měsíčně na studia? A kde? Co se přesně děje, když přestaneme mít na splátku hypotéky? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.