Kolty opět visí proklatě nízko. Divadlo bratří Formanů hraje Deadtown

13. září 2018

Divadlo bratří Formanů se po roce vrátilo na smíchovskouu náplavku v Praze s představením Deadtown. O své lásce k Divokému západu i ke skateboardingu mluvil v ArtCafé Petr Forman.

Představení vychází z atmosféry doby před zhruba 100 lety, což byla v Americe i v Evropě doba objevů a vynálezů. Tehdy byl pořízen první zvukový záznam, vznikaly první němé filmy a grotesky, rodil se animovaný film. „Je to o kouzelníkovi, který žije v Evropě, má svůj kabaret a představuje si, jak to vypadá na Divokém západě. Vidí naleštěný kolťáky, barevný košile a ženský, a udělá westernovou show podle svých představ. A protože je iluzionista, podaří se mu na Divoký západ fyzicky přenést. Jenomže tam zjišťuje, že realita je úplně jiná,“ vysvětluje režisér Petr Forman.

Pocta odvážlivcům, která je přístupná každému

Čtěte takéDivadlo Handa Gote westernem ze Šumavy prostřelilo srdce žánrové škatulce

Představení je podle režiséra velká pocta všem průkopníkům a odvážlivcům, kteří měli silnou fantazii a vůli následovat svoje sny a vypravili se buď do neznáma za dobrodružstvím, anebo tak dlouho zkoumali svět, až se jim podařilo něco důležitého vymyslet. Představení je tak plné odkazů ke klasickým dílům, které podle Petra Formana všichni milovníci tohoto světa určitě rozpoznají. Vzhledem k tomu, že Divadlo bratří Formanů nerado rozlišuje mezi dospělými a dětskými diváky, je i Deadtown show pro celou rodinu. Pohled dětského diváka je přitom pro Petra Formana vždy určitým barometrem kvality.

Když na představení vydrží děti od 7, 8 let a výš, natož teenageři, tak to považuji za velký úspěch.

Z představení Deadtown Divalda bratří Formanů

Deadtown měl premiéru v rámci festivalu Divadla bratří Formanů Aréna v roce 2017 a od té doby úspěšně jezdí Evropou, kde se zatím dočkal 150 repríz. „Představení se postupně vyvíjelo, na začátku trvalo dvě a půl hodiny, dnes má hodinu a půl. Lidi, co ho tu viděli loni a přišli i letos, zaznamenali velký posun. Postupně se zrychluje, zpřesňuje a vychytáte věci, u kterých si všimnete, že je lidi nechápou.“

Deadtown je svět hrdinů našeho dětství

Doba Divokého západu je podle Formana zajímavá množstvím inspirace i tím, že není stoprocentně zdokumentovaná a ponechává prostor pro vlastní fantazii. „Když jsme byli děti, všichni jsme běhali po ulicích a hráli jsme si na kovboje a indiány. A to zůstává v duši mužů, i když si s námi tehdy hrávaly i holky,“ dodává Petr Forman.  Zároveň je to podle něj něco specificky českého, protože například Vinnetoua ve Francii moc lidí nezná.

Co z nás starších chlapců samozřejmě nikdy nevyprchalo, je svět, který nás fascinoval, když nám bylo pět.

Tři desítky nejnovějších inscenací nabídne 33. ročník mezinárodního festivalu Skupova Plzeň. Největším lákadlem je snová groteska bratří Formanů z prostředí divokého západu Deadtown

Turné po Americe, kde se představení pomyslně odehrává, zatím divadlo neplánuje: „Je to přeci jen pohled Evropanů na Divoký západ. V Americe se pořád ještě řeší problémy, které mají původ té době. Mohli by nám třeba vytknout, že se dostatečně nevěnujeme problematice Indiánů a podobně, takže by to asi byl tenký led,“ poznamenává režisér.

Pistolníci na skejtech

Čtěte takéSkateboarding není vandalismus. Jak se mohou skejťáci podílet na proměnách města?

Kromě klasických formanovských gagů sáhlo Divadlo bratří Formanů poprvé také k moderní technologii filmové projekce, prostorovému zvuku i videomappingu. K pohybu po jevišti se navíc využívají skejtová prkna, kolečkové brusle nebo kola. Tyto dopravní prostředky jsou Petru Formanovi obzvlášť blízké, vzhledem k tomu, protože s bratrem Matějem patřili mezi průkopníky skateboardingu v Československu 70. let. To prozrazuje dokumentární film Šimona Šafránka King Skate, který za pár dní vstoupí do kin. Dokument podle Formana nádherně vystihuje nejen dobovou atmosféru, ale především svobodu a adrenalin, které skateboarding tehdy pro mladé lidi znamenal.

Jaký úspěch má Deadtown v různých evropských zemích? A jak bratři Formani získali své první skejty? Poslechněte si celé ArtCafé s americkým hudebním výběrem podle Martina Starého:

autor: Tomáš Pivoda
Spustit audio

Související