Komasův falešný pastýř a Polanského obětní beránek. Filmoví průvodci k procházce peklem

25. září 2020

Jak se cítíte? Hnusně? Tak to si užívejte, protože bude hůř. O tom, z čeho mít do budoucna stažené půlky, však můžeme už jen spekulovat. Minulý týden totiž zemřela odbornice na věštění z řitních věnců a také Rockyho matka, osmadevadesátiletá Jackie Stallone. Žena, která oživila starověkou techniku nahlížení do budoucnosti skrze pozadí, zřejmě uzřela na konci něčího tunelu věci tak obludné, že už nemohla dál. Vzpomínáme a máváme na metanový obláček!

Živoucí smrt nadále prodělávají i filmové produkce, které ruší téměř veškeré letošní projekty a provádí rumpologické rešerše, zda se nad nimi smiluje alespoň nadcházející sezona. „Jedinej, kdo zůstává, je Bond v listopadu, ale můžeme jen tiše spekulovat, jak dlouho vydrží,“ prorokuje Vítek podzimní nezdary a také hojnost v roce 2027, který bude po zrušení roku 2021 logicky následovat.

Poslední, co v současnosti filmařům zbývá, je modlení. Nejlepší jsou v této disciplíně samozřejmě Poláci, což dokazuje i velká filmová senzace Corpus Christi režiséra Jana Komasy, která se probojovala dokonce k nominaci na Oscara.

„Delikvent odcházející z polepšovny má nastoupit na praxi v dřevozpracujícím podniku a namísto toho se v takové ‚revizorské‘‎ zápletce stane knězem v nedaleké vesnici. Mladý herec Bartosz Bielenia je tahounem filmu a jeho přepínání z grázla ve svatého muže je něco přirozeného, má v sobě spiritualitu i velkou drsnost,“ říká Vítek a shoduje se s ostatními, že snímek de facto stojí a padá na obsazení hlavní role. Jakmile tenhle falešný pastýř sleze z plátna, čekáte jen na to, až se zase vrátí.

Z filmu Corpus Christi

Boží cesty jsou ostatně nevyzpytatelné. Zatímco na Sibiři zatkli vtělení Ježíše, režisér Roman Polanski se žaláři zdárně vyhýbá a žehlí hříchy prací, což dokazuje novinkou Žaluji! „Bál jsem se, že to bude velká autorská projekce, jakýsi vyvinění a obžaloba všech těch, kteří mu šli po krku. Není to tak – vzniklo velmi poctivý historický drama, který má navzdory spoustě problémů silný dramatický jádro,“ chválí Vítek, že režisér nesklouzl prostřednictvím filmu o Dreyfusově aféře k teatrální sebelítosti v souvislosti s usvědčením z vlastních sexuálních zločinů.

„Cítím tam klasicky paranoidní špičkový Polanskýho filmy, jako Nájemník nebo Rosemary má děťátko,“ přidává se ke komplimentům Tonda. „Krásně natočený. Přehlídka knírů, takový trošku fousatý filmařiny, na druhou stranu je v tom elegance a preciznost. Mnohokrát jsem se přistihl, že mě tenhle Polanskýho historickej procedurál baví,“ přiznává Aleš, který v opojení atmosférou snímku slíbil, že se do příště nebude holit. A kde? No samozřejmě všude.

Kolikery kristusky protančil Ježíš na diskotéce? Skamarádí se Jackie Stallone na druhém břehu s Janem Mikoláškem, nebo spíš s Jolandou? Co vznikne, když se Japonec vydá točit do Francie? Kolik venkovských učitelů už ušlapaly krávy a jak dopadne filmová adaptace od Bohdana Slámy? Podaří se Petrovi vyhrabat ze závěje svou pumu? Jak dopadlo Alešovo motoristické rodeo ve Vamberku? Ochočí si Tonda mouchu? Proč hledá Vítek dům morový? A nalezne ho? Poslechněte si Čelisti a možná se něco dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.