Komiks, ze kterého mrazí. Vo vlnách vypráví o surfingu a mrtvé lásce

26. červenec 2021

Surfuje, navrhuje sneakersy a žije v L.A. – tak zní část života AJe Dunga, kterou by s ním měnil asi každý. Pak je tu ještě druhá. Z té se čerstvý třicátník musel vykreslit ve svém prvním komiksu In Waves. Právě tak odpovídá, když se jej lidé ptají, jak mu je po smrti přítelkyně, která zemřela v pětadvaceti letech na rakovinu. Jednoduše říká: „Přichází to ve vlnách“.

Zdá se, že komiksu se na česko-slovenském knižním trhu nebývale daří, protože zelenou mu dávají i nakladatelé, u nichž by ještě donedávna neměl šanci. V podstatě ve stejnou chvíli, kdy uvedlo české nakladatelství filozofické literatury Oikoymenh svůj první komiks Tři útěky Hannah Arendtové, přišlo i slovenské nakladatelství non-fiction titulů Absynt s grafickým románem Vo vlnách (vyšlo ve slovenštině).

Kdo by čekal, že Absynt, profilující se opravdu silnou reportážní literaturou, začne s novinářskými komiksy, jaké tvoří třeba Joe Sacco, bude překvapen. Vo vlnách je autobiografický komiks, který má sice dvě dějové roviny, ale bez té osobní by sotva fungoval.

Příběh vychází z Dungovy ročníkové práce na komunitní škole, kdy měl úspěšný designér tenisek ztvárnit téma charakteristické pro Los Angeles. Vybral si kořeny surfingu, aby zachytil, jak se z přirozené součásti života Havajanů stala komerční zábava bohatých turistů, kteří jej jen během několika málo desetiletí dokázali připravit o jakýkoliv duchovní rozměr.

Komiks Vo vlnách

Jestliže pro ostrovany bývala voda respektovaným živlem, který dokázal pobavit i utěšit v těžkých chvílích, pro kolonizátory se stala výzvou a soupeřem, kterého je třeba pokořit. V absurdním závodě, kdy se druhá strana vlastně neúčastní, se ale objevily osobnosti, pro než byl alfou i omegou života. Duke Kahanamoku a po něm i Američan Tom Blake získali nejen olympijské medaile v plavání, ale dokázali surfing představit světu jako svébytný životní styl.

Jejich příběh prezentuje Dungo coby v sépiových barvách laděné heslo z Wikipedie. Nejde za obecně známá fakta a kdyby byl komiks jen o nich, za řeč by moc nestál. Vyprávění ale stojí na prolínání s autorovým osobním životem, který jej donutil vrátit se do vln oceánu.

Jeho přítelkyni Kirsten je diagnostikovaná rakovina kostí a ona se rozhodne jednoduše užívat každý moment svého křehkého života. Vrací se na prkno, na kterém se kdysi učila jezdit, a s ní i Dungo a také její bratr a přátelé. Už bez nohy a s protézou sjíždí vlny, a když už jí nemoc nedovolí se na surf postavit, alespoň ostatní pozoruje z pláže a připravuje jim hotdogy.

Komiks Vo vlnách

Dungo zjednodušuje postavy do rozvlněných tenkých linek, drží se tyrkysového tónování, v jeho podání se vlastně lidé stávají vlnami. Díky své lásce k surfingu splývají s mocným živlem a oprošťují se od starostí a smutku. Vlny jsou jim útěchou, jak se opakovaně zmiňuje v komiksu.

Voda je zde stejně důležitým motivem jako nedávno v češtině vydaném komiksu Jedno obyčejný léto sestřenic Tamakiových. Utváří atmosféru a stává se pro postavy útočištěm, kam je možné alespoň na chvíli uniknout a odpočinout si od tíživé skutečnosti.

Přestože Kirsten nakonec po sedmé operaci plic umírá, odchází v rodinném kruhu a Dungo ji drží za ruku. Komiks, který po její smrti nakreslil, se pak stává jejím pomníkem, ale především obrazem truchlení, které dostává své pevné místo v Dungově životě. Nekoná se žádné rychlé smíření, naopak vlny jsou mu útěchou pokaždé, když jej zaplaví moře smutku po Kirsten.

Poslechněte si celou recenzi nového komiksu Vo vlnách.

Aj Dungo: Vo vlnách, přeložila Kristína Svrčková, 366 stran, Absynt (2021)

autor: Kateřina Čopjaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.