Komiksy z šílené paralelní dimenze. Milovník brakové sci-fi vydal soubor fiktivních komiksových obálek

24. říjen 2018

Láska mezi kromaňonci, dobrodružství divocha, kterého vychovali mroži, duch vyžvýkané žvýkačky vracející se ze záhrobí, smrtící náklaďák převážející nebezpečné množství nezajištěného štěrku – takové jsou zápletky obsažené v knize Great Scott!, sbírce „vzácných imaginárních komiksových obálek“. Sérii obálek, které jsou příliš šílené, aby existovaly v naší realitě, vytvořil renesanční muž surreálného neumětelství a tvůrce filmů jako Po stopách vřeštících čel – Larry Blamire.

Američan Larry Blamire je filmový režisér, herec, výtvarník, spisovatel a dramatik, ale především fanoušek zábavně špatných filmů. Jeho tvorbu tvoří výhradně láskyplné pocty neumětelským filmovým, komiksovým či literárním brakům, plné přepálené melodramatičnosti, nezřízené touhy šokovat krkolomnými zápletkami či teatrálních hereckých výkonů.

Nejznámější Blamireův film je poloamatérská komedie Ztracený kostlivec z Jeskyně rozkladu (The Lost Skeleton of Cadavra), natočená v roce 2001. Blamire v ní napodobuje styl levných béčkových sci-fi a hororů z padesátých let s černobílým obrazem, gumovými monstry a létajícími talíři zavěšenými na vlascích. Asi nejvíc okouzlující na filmu jsou nádherně překombinované dialogy, kde se to hemží pseudovědeckými termíny, slovními hříčkami, které pobaví hlavně tím, jak se zoufale, ale marně snaží být vtipné, a osudovými monology, jejichž šroubované zákruty ignorují všechna pravidla gramatiky.

Fantasy romány Aliette de Bodard mění Paříž ve skládku padlých andělů

Z přebalu knihy Řád zlomených křídel Aliette de Bodardové

Postkatastrofická Paříž se proměnila v odkladiště nepohodlných božstev. Z nebe padají andělé a ulicemi se potulují hodnostáři z říše Nefritového císaře. Magie se doluje přímo z mrtvol nadpřirozených bytostí a ve znečištěném prostředí spolu soupeří o moc řády padlých andělů a podvodní říše asijských božstev. Spisovatelka Aliette de Bodard ve své knižní sérii Dominium Padlých andělů představuje hodně neobvyklou srovnávací mytologii.

Blamire je zkrátka mistr zašmodrchanosti, autor velkolepě nefunkčních výtvorů, jejichž záměrná absurdita dosahuje surrealistických kvalit. V jeho filmu Po stopách vřeštících čel například hlavní hrdina zjistí, že zdrojem lidské inteligence není mozek, ale čelo. Ve stejné době lidstvo čelí plíživé invazi mimozemšťanů, kteří vypadají, samozřejmě zcela náhodou, právě jako lidská čela.

V posledních deseti letech se Blamire několikrát pokoušel získat finance na natočení třetího dílu zmíněného filmu Ztracený kostlivec z Jeskyně rozkladu. Nepodařilo se mu to. Místo toho se tedy vrhl do jiných médií, kde ale zůstává věrný své brakové retro stylizaci. Je autorem steampunkové komiksové série Steam Wars, sbírky hororových westernových povídek Tales of the Callamo Mountains nebo románu ze světa Ztraceného kostlivce Doc Armstrong: Předměstí na pokraji nicotnosti (název odkazuje na epizodu seriálu Star Trek – Město na pokraji věčnosti).

Ze stejného soudku je i nejčerstvější z Blamireových počinů, album fiktivních komiksových obálek Great Scott!. Obálky vypadají jako přední strany amerických sešitových komiksů z padesátých nebo šedesátých let – až na to, že lákají čtenáře na příběhy, které by žádný soudný editor nikdy neschválil a v mnoha případech ani žádný soudný čtenář nikdy nekoupil. Chcete-li hodně koncentrovanou pozvánku do Blamireova divného vesmíru, Great Scott! je nejlepší volba.

Více o inteligentních čelech z vesmíru, imaginárních komiksech a sci-fi z padesátých let si poslechněte v nejnovějším díle pořadu Ektoplasma.

Spustit audio