Komorní drama, nebo uřvaná nuda? Film Malcolm a Marie nahání dialogy stejně neohrabaně jako hlavní hrdina makarony po talíři

12. únor 2021

Prasečinky, na to vás užije! S tím je ale utrum. Odešla totiž celebrita z hradu Točník, vepřík Čůčo, který postupem času tak ztloustl, až mu úplně zarostly oči sádlem. Svou životní kauzu Smrt versus Larry Flynt prohrál i pornomagnát a zakladatel časopisu Hustler. „Flynt trpěl zdravotními problémy, v 70. letech ochrnul, protože ho postřelil Jan Tříska, to se málo ví,“ dezinformuje v hadím stylu Vítek a už se těší, co dalšího vám s Alešem a Tondou bezostyšně nakecají.

Bujarou euforii ve studiu však hned zkraje dusí černobílý počin Sama Levinsona Malcolm a Marie, který není dobrý na koukání, natož k usínání. „Jde o komorní drama se dvěma postavami, co se v podstatě nonstop hádají o nesmyslech a provozujou to, čemu my rádi říkáme toxický vztah,“ popisuje Vítek. „Já jsem u toho pospával, ale budil mě řev těch lidí,“ konstatuje rozmrzele.

„Působí to na mě jako film, jehož základním nastavením je přesnaženost. Film, kterej chce předvést mnohem víc, než na co jeho příběh má,“ říká Tonda a Aleš souhlasí. „Cejtim tam prošení o velkej kritickej sukces,“ odfrkává. „Tváří se hrozně hluboce, ale zároveň je totálně mělkej. Vážim si snahy Sama Levinsona dovést celou scenérii do bodu, kterej bolí, bohužel se mu to ale totálně rozpadá pod rukama a usnažený je to až hanba!“

Ještě štěstí, že máme Toma Hankse, který by za roli ve snímku Zprávy ze světa zasloužil Oscara (a dalšího za to, že Čelistem spolu s režisérem Paulem Greengrassem zachránili vysílání). Jejich westernová novinka o veteránovi z občanské války totiž rozhodně stojí za pozornost! „Zatímco jiní režiséři musí u takovejch feel good snímků strašně tlačit, potřebujou hodně slov a kýčovitejch symbolů, Greengrass to tam dostane mimochodem – světlem, prací s hercema a neuvěřitelnou hudbou Jamese Newtona Howarda,“ říká Vítek.

„On dokáže film udržet epickej a intimní zároveň, což je mnohem těžší, než by člověk myslel… Přijde mi to ale nedoceněný. Když se koukám na různý servery, mám pocit, že lidem něco podstatnýho uniká,“ rozčiluje se Aleš, který ve zdánlivě staromilské podívané nachází překvapivě nové kouzlo. A to už něco znamená!

Vědí v Německu, kdo je Tom Hanks? Jak se hraje na kytaru ze strýčka? Kolik mozků umyl během devíti dekád Christopher Plummer? Působí kvůli své novince Locked down režisér Doug Liman spíš jako Jeliman? Co provedl poslech K-popu s hlasem Karla Veselého? Chtěl by mít Tomáš Stejskal bakelitové auto navržené matkou pěti dětí, která je zároveň jejich otcem? Studí Vítka na břiše sníh? Večeří Tonda nejraději na záchodě? Umí špenát posílat e-maily lépe než Alešova maminka? A jaký je aktuální kurz kuny? Poslechněte si sjednocené čelistní ovary a těšte se na příští speciál s děvčaty z podcastu Vyhonit ďábla!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio