Komplex: Car Seat Headrest je pro lidi, kteří se bojí poslouchat opravdový punk

28. únor 2018

V šestém díle hudebně kritického magazínu Komplex zahostovala moderátorka pořadu Špína Judita Císařová, takže bylo hned jasné, odkud vítr povane – řešily se současné kytarovky. Judita si vybrala nové album kanadských post-punkerů Ought nebo hodně oslavovanou novinku Car Seat Headrest. A létaly třísky.

Will Toledo už je dva roky považovaný za obrovskou naději současného indie rocku, jeho kapela Car Seat Headrest ale funguje ještě o něco déle. V roce 2011 vydali album Twin Fantasy, které teď přepracovali, přetočili a vypustili do světa znovu. Cover vlastní desky – něco podobného udělal snad jenom Mike Oldfield se svým debutem Tubular Bells a nedopadlo to nejlépe. Podobně kostrbaté je to i v případě Toleda. Alespoň tak pravila Judita Císařová.

Pro Willa Toleda a jeho Car Seat Headrest přišel úspěch ve správnou chvíli

03651110.jpeg

Will Toledo ve svých třiadvaceti letech dokazuje, že indie rock může být stále pojmem. O jeho projektu Car Seat Headrest psal Pitchfork, Rolling Stone nebo The New Yorker. Přesto Will působí spíše překvapeným, až zastydlým dojmem, jako by se divil, jak daleko ho hudba už dostala. Má za sebou už dvanáct alb, deset prostě nahrál na Bandcamp. Poslední dvě vyšla ve spolupráci s labelem Matador Records.

Juditu při poslechu Car Seat Headrest popadl děs – děs z vědomí, že je tahle deska hodně úspěšná, zástupy lidí poslouchají Willa Toleda s rozkoší, a ona vůbec netuší proč. Odpověď na základní otázku „Proč tohle vůbec poslouchat?“ se k nám nesnesla. Judita se svěřila s nijak zvlášť dobře střeženým tajemstvím, že totiž ráda poslouchá opravdu punkové kapely. Car Seat Headrest je ale podle ní nanicovaté a nudné album. Nedojímají ji ani příhoda o tom, jak si Will Toledo nahrál svoje první vokály v autě a podle tohoto settingu pak pojmenoval svoji kapelu. Žádné pochopení pro „smutné nerdy, kteří si něco šudlají na kytaru“.

Co dalšího padlo o Car Seat Headrest? Jiřímu přišlo, jako kdyby tahle kapela existovala uprostřed nezávislého amerického filmu – kdyby se někdo snažil do svého scénáře nacpat člověka, který hraje v kapele, mohl by to klidně být Will Toledo. Podle Miloše si zase Car Seat Headrest vybrala média v době, kdy mainstreamu začal vládnout rap a R&B a existovala všeobecná poptávka po velké a ambiciozní kytarovce.

Proč by měli být Ought větší kapelou než Franz Ferdinand? Jak hodnotíme politicky naštěrchané vystoupení Stormzyho na předávání Brit Awards? A nejsme už na všechno trochu staří? Pusťte si celý Komplex!  

Playlist:

Yung Lean ft. Thaiboy Digital – King Cobra (YEAR0001 2018)
Stormzy – Blinded By Your Grace pt.2 & Big For You Boots Live At The Brits18 (2018)
Mount Eerie – Tintin In Tibet (P.W. Elverum & Sun 2018)
Ought – Disgraced In America (Merge 2018)
Ought – Desire (Merge 2018)
Car Seat Headrest – Cute Thing (Matador 2018)
Mark Renner – The Wild House (RVNG Intl. 2018)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.