Komplex: Na novém albu Glena Hansarda je zábavný jenom obal s nafouklou hlavou

31. leden 2018

Do druhého dílu hudebně kritického magazínu Komplex nás přišel navštívit host s nejkomplexnějším účesem na scéně – Pavel Turek z Respektu. Společně jsme probrali odstíny mužské citlivosti Martina Kyšperského, německé seriály o cestování v čase nebo nuznost cen Grammy. Hlavní téma ale bylo jiné: Glen Hansard a jeho kňučení.

Komplexy jsme si tentokrát vyléčili na desce Between Two Shores irského barda a velkého oblíbence českého publika Glena Hansarda. Pokud jste jeho existenci podobně jako my vytěsnili, nevadí – na nové nahrávce Between Two Shores je asi nejzajímavější obal, kterému vévodí fotografie autora desky s nepřirozeně nafouklou hlavou. Hudebně už album tak zábavné není. Název odkazuje k cestě z Irska na sever Španělska, kterou Hansard podnikl coby člen veslařské posádky. O výpravě mluví jako o epickém dobrodružství, mocnou inspiraci ale na album přenést nedokázal.

Kolekce rozchodových songů spíš působí jako bědování chlápka ve středních letech, kterému utekla manželka i s dětmi a on si doma u sklenky whisky prohlíží jejich fotky. Sklenku si ale bohužel dá jenom jednu, protože zítra musí zase do práce. Nabízí se srovnání s Bobem Dylanem, kterému ostatně Hansard předskakoval. Velké rozchodové skladby jako právě Dylanova Sara jsou totiž velké díky množství detailů – Dylan v jednotlivých slokách pozoruje svoje děti, které si staví hrady z písku, pije se svou manželkou bílý rum v portugalském baru nebo nakupuje na tržišti v Savanna-La-Mar na Jamajce.

Hansard místo toho třeba ve skladbě Your Heart’s Not in It opakuje fráze jako „nefunguje to“, „někde jsme se ztratili“ nebo „nedáváš do toho srdce“, což jsou verše tak obecné, že se k nim vlastně nikdo ani vztáhnout nemůže. Hansard pořád sází na svůj emočně vypjatý vokál. Ten je ale tentokrát v kombinaci s prázdnými texty spíš komický.

Proč byl Pavel Turek na začátku své kariéry zlý na Glena Hansarda? Jak jsme se naučili nemít starosti a mít rádi Květy? A co nám říkají ceny Grammy o současné společnosti? Poslechněte si celý díl pořadu Komplex!

Playlist:
The Fall – Psykick Dance (Dragnet, Step-Forward 1979)
Kraftwerk – Showroom Dummies (3-D The Catalogue, Kling Klang 2017)
Glen Hansard – Your Heart’s Not in It (Between Two Shores, Anti- 2018)
Květy – Liány (Spí vánoční pták, Polí5 2017)
Květy – Na nádraží (Spí vánoční pták, Polí5 2017)
Apparat – Goodbye ft. Soap&Skin (The Devil’s Walk, Mute 2011)

 

 

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio