Komplex o Arabrot: Who Do You Love je jako ezoterická chýše, ve které je radost přebývat

23. říjen 2018

Komplex jsme otevřeli novou verzí legendárního motivu Johna Carpentera k filmu Halloween a pokračovali jsme žánrově hodně rozkročeným výběrem. Judita Císařová z pořadu Špína s námi mluvila o workoholickém elektru kanadské producentky Marie Davidson i o avantgardním metalu norské kapely Arabrot. A nakonec došlo i na četbu.

Norská kapela Arabrot v čele s mentálním vůdcem Kjetilem Nernesem působí na scéně už od začátku milénia, ve své diskografii se pyšní hodně nepřehlednou hromadou releasů a několikrát hrála i v České republice, třeba i na festivalu Fluff. Přesto pořád dokáže překvapit. Arabrot byli dřív spíš sludge nebo doom metal, hodně heavy riffáž. Ten zlom přišel s předchozí deskou Gospel z roku 2016,“ přiblížil vývoj kapely Miloš. Teď se to posunulo hodně k art rocku informovanému britskou okultní scénou, ezoterickým undergroundem a kapelami jako Current 93, Nurse with Wound nebo Coil.“ Judita se poprvé seznámila s Arabrot kvůli jejich kontroverzím na scéně. Na obalu té aktuální desky Who Do You Love je antropomorfní lišák a Arabrot vždycky naživo hráli v jeleních kůžích s parohy. Na veganském DIY festivalu Fluff pak fakt, že vystupují s atributy pravých zvířat, vzbudil hodně kontroverzí,“ dodává Judita. Arabrot zároveň v minulosti udělali coververzi kapely Death in June, což jim zavřelo dveře do některých klubů v Německu, protože Death in June jsou spojováni s nacionalistickou scénou,“ dodala Judita.

Na aktuálním albu se ale Arabrot o něco víc inspirují i svými oblíbenými The Bad Seeds nebo Swans, v jejich písních je teď místo hlučných kytarových riffů trochu víc cítit určitá teatrálnost. Hodně se mi líbí, jak Kjetil Nernes přepíná v hlase, občas má hodně jízlivý vokál, pak zase štěká, pěkně se to střídá s jeho partnerkou, klávesistkou a hráčkou na syntezátory Kevin Parker,“ vysvětlil Miloš. Arabrot se na tomhle albu opět tematicky dotýkají i Bible, je tu například gospel Sinnerman, který nazpívala i Nina Simone a který hodně zní jako písnička od Nicka Cavea,“ dodala Judita. Nakonec jsme se všichni shodli na tom, že Who Do You Love od Arabrot je jedna z nejrozlehlejších desek roku, do které se opravdu vyplatí vstoupit a pořádně si ji projít.

Jaké počítačové hry bude hrát John Carpenter v důchodu? A jak se cítili teenageři v roce 1875? Poslechněte si celý Komplex.

Playlist:

John Carpenter – Halloween 2018 Theme (Sacred Bones Records 2018)
Marie Davidson – So Right (Ninja Tune 2018)
Marie Davidson – The Psychologist (Ninja Tune 2018)
Arabrot – The Dome (Pelagic Records 2018)
Arabrot – Pygmalion (Pelagic Records 2018)
Eccentronic Research Council & John Doran – Halloween (self-released 2018)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.