Komplex o novince Jacka Whitea: Vyhrazujeme si právo od něj už nikdy v životě nic neslyšet

10. duben 2018

S hudebním publicistou Karlem Veselým a kolumbijsko-americkou zpěvačkou Kali Uchis jsme vyrazili na pláž a probrali její albový debut Isolation. Zrekapitulovali jsme si nejsilnější rapové tracky posledních dnů od Drakea a A$AP Rockyho a hlavní část pořadu věnovali nostalgické, až senilní novince Jacka Whitea, u které se nám při poslechu rozšířily zorničky. Strachem. To je jízdní řád aktuálního dílu Komplexu.

Album Boarding House Reach od detroitského staromilce a bývalého člena White Stripes zvláštním způsobem ohýbá čas. Posloucháte druhou skladbu, ale máte neodbytný pocit, že musíte být už někde u šesté. Karel Veselý si pro jistotu album ani nepustil. „Vzpomněl jsem si na období, kdy jsem pracoval na Aktuálně.cz a musel jsem recenzovat každý Whiteův počin,“ vypráví Karel. „Vyhrazuji si svobodnou vůli už nikdy od něj nic neslyšet.“ Toto přání se Karlovi v průběhu pořadu nesplnilo.  

Jack White natočil album podobným způsobem jako Michael Jackson. Všechny nástroje a stopy si vymyslet v hlavě a pak jít do studia, otevřít šuplík s nápady a vysypat ho při natáčení. Na cestě mezi hlavou a studiem se ale staly nepříjemné věci. White neměl ucelenou představu o albu, což je někdy výhodou, ale Boarding House Reach není ten případ. Jinde hudebník před vydáním prohlašoval, že se chystá natočit novou Trout Mask Replica. Něco v rozhovorech neprozradil. Chtěl být taky moderní a přidal trochu rapu – a vznikl z toho žánrový guláš.

„Zabije to definitivně kariéru Jacka Whitea? Co na to řeknou skalní fanoušci?“ ptá se Karel. Album se překvapivě dobře prodává, je na prvním místě v amerických prodejních žebříčcích a drtivou většinu zaznamenaly fyzické nosiče. Nicméně deska je hodně polarizační. Na výsledku se podepsal pocit, že ani sám White si hudbu neužívá a album muselo vznikat v porodních bolestech. Když už jsme o účincích na posluchače, Jirka přišel se zajímavou teorií. Z médií známe efekt Barbry Streisand, pro hudební publicistiku navrhujeme nový termín – efekt Jacka Whitea. „Jestli to něco připomíná, je to Beck na první desce Mellow Gold. Jde ovšem o falešného Becka. Je to tak špatné, až si díky tomu uvědomíte, že i ten Beck je špatný. Takže už nikdy nechci slyšet Jacka Whitea, ale ani Becka,“ vykládá teorii Jirka.

Která skladba je na desce Jacka Whitea nejvíc hrůzostrašná? Proč je lepší poslechnout si Kuře v hodinkách? Kam pojede Karel Veselý v létě na dovolenou a kdo je futuristický gynekolog Dr. Octagon, který se po letech vrátil z hiphopového hrobu? Poslechněte si celý Komplex.

Playlist:

Drake – Nice of What (Young Money, 2018)
Kovadlina – Z popela (self-released, 2018)
A$AP Rocky – A$AP Forever (RCA Records, 2018)
Jack White – Ice Station Zebra (Boarding House Reach, Third Man Records/XL Recordings, 2018)
Jack White – Corporation (Boarding House Reach, Third Man Records/XL Recordings, 2018)
Kali Uchis – Miami feat. BIA (Isolation, A Rinse Records/Virgin EMI, 2018)
Dr. Octagon – Polka Dots (Moosebumps: An Exploration Into Modern Day Horripilation, Bulk Recordings, 2018)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.