Komplex: Proč se nejslabší desky nejlépe prodávají? Odpověď má Drake

18. červenec 2018

Kanadský rapper Drake překonal víc než padesátiletý hitparádový rekord The Beatles a streamovací platforma Spotify jeho obličejem tapetovala svoji službu tak intenzivně, až si vysloužila celou řadu stížností od svých uživatelů. Co se to děje kolem Drakea v roce 2018? Na tuhle otázku nemohl odpovědět nikdo jiný než oddaný Drakeův fanoušek, hudební publicista a náš kolega Karel Veselý, kterého jsme si pozvali do hudebně kritického magazínu Komplex.

Speciální díl Komplexu, ve kterém jsme si pouštěli jenom kapely začínající na písmeno D, jsme ale nastartovali trochou zdravého hejtu. Aktuální singl I Feel Energy s hostující Amber Mark trpí klasickou nemocí jednočlenných projektů – David Longstreth z Dirty Projectors zkrátka nemá nikoho, kdo by mu naznačil, že už to trochu přehání. Zkušený aranžér a skladatel tedy splácává dohromady smyčce, exotické perkuse a vokální akrobacie do něčeho, co trochu připomíná hodně připečený dort. Extra nadšení jsme nebyli ani z nové desky experimentálních rapperů Death Grips, i když u nich jsme aspoň ocenili snahu nebušit do toho nonstop, ale svoji agresi hezky rozprostřít po celé stopáži.

Z citlivého kluka v otravného narcise. Drake se na albu Scorpion ocitl ve stínu ničivého diss tracku

Drake

Kanadský rapper Drake byl roky nezastavitelná hitová mašina a mistr vlastního brandingu. Image všemocného a zároveň zranitelného kluka ale pořádně pocuchala prohraná rapová válka s Pushou T, když na povrch vyplynuly některé neznámé informace z Drakeova soukromí. Albová novinka Scorpion naplno ukazuje rapperovu narcistní tvář, kterou jsme dosud nechtěli vidět.

Teď ale k tomu hlavnímu: podle Karla Veselého si chtěl Drake v roce 2018 potvrdit svou totální dominanci, bohužel to ale udělal způsobem, který historie rapu neschvaluje. Komu se totiž v minulosti povedlo vydat podařené rapové dvojalbum? Na tomhle formátu vyhořel 2Pac, Biggie i Jay Z. A Drake se k nim přidává – jeho dvojdeska Scorpion, kterou Drake rozdělil na rapovou a popovější R&B část, má zatím nejhorší hodnocení ze všech jeho alb. Hodinu a půl dlouhé kňourání zkrátka vydrží jenom málokdo.

Komerčně jde ale o naprostý hit. Všech 25 tracků se objevilo v hitparádě Billboard a Drake překonal i letitý rekord Beatles v počtu tracků v první desítce. Jakou roli v tom hrajou streamovací služby? A kolikrát si Drakea za posledních deset let pustil Karel Veselý?

Playlist:

Dirty Projectors – I Feel Energy ft. Amber Mark (Domino 2018)
Death Grips – Black Paint (Third Worlds 2018)
Drake – Sandra’s Rose (Young Money / Cash Money Records 2018)
Drake – In My Feelings (Young Money / Cash Money Records 2018)
Drake – Ratchet Happy Birthday (Young Money / Cash Money Records 2018)
Deafheaven – Canary Yellow (Anti 2018)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.