Kompot a Buchty řeší věci: Kauza „dalajlámův jazyk“ ukazuje, jak je těžké vzepřít se autoritě

12. duben 2023

Náboženství stále není out, jak dokazují události uplynulého týdne. Vedle českých debat o pomlázce se na Velikonoční pondělí tibetský duchovní vůdce dalajláma omluvil za pobuřující chování k malému chlapci, které bylo natočeno při setkání s věřícími v Indii. Pusťte si Kompot s Ivanou Veselkovou o podivných zvycích, filmu Air: zrození legendy, rozchodu Taylor Swift nebo tvorbě japonského režiséra Hayayo Miyazaki.

Dalajláma na oficiální akci údajně na ústa políbil malého indického chlapce a také ho ponoukl, aby mu ocucal jazyk. Mnoho lidí žádá odstoupení sedmaosmdesátiletého duchovního, který je nejvyšším představitelem náboženské školy Gelupa, nebo i tvrdší, kriminální postihy. Britská BBC v pondělí upozornila, že v Tibetu je „ukazování jazyka“ formou pozdravu.

Skandál vyvolává v západním světě protichůdné a velké emoce. To se podařilo i v nové epizodě podcastu Kompot, který navštívila za Buchty Ivana Veselková.

Ben Affleck natočil film Air: zrození legendy o marketingu basketbalové obuvi a Michaelu Jordanovi s Mattem Damonem v hlavní roli. Snímek se vrací do roku 1984 a sleduje manažera basketbalové divize sportovní značky Nike Sonnyho Vaccaroa a jeho kolegy a nadřízené, kteří se snaží pokulhávající divizi zachránit. Affleck ztvárnil úzkostného a narcistního spoluzakladatele značky a generálního ředitele Phila Knighta, Jasen Bateman hlavního markeťáka Roba Strassera a Viola Davis zase Deloris Jordan, matku nejslavnějšího basketbalisty. Stojí na něj jít do kina?

Proč se Ivaně líbilo v Teplicích neboli „malé Paříži“, kterou objevila i Beyoncé? Proč dává Hanka 10/10 návštěvě Ještědu, ale filmu Air jen 6,5/10? Proč Šimona deprimuje sederový talíř, který se podává na židovský svátek pesach a vzal konečně na milost vajíčka? Jde Kim Kardashian ve stopách Lady Gaga, když se objeví ve dvanácté řadě American Horror Story vedle Emmy Roberts. Pusťte si Kompot!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.