Kompot Song roku 2017 vyhrála Lorde s Green Light. Zvítězila i nad Despacitem a Shape of You

22. leden 2018

„Vy jste furt proti holkám, které zpívají o tom, že se rozešly, což fakt nechápu,“ říká na pódiu před plným pražským Klubem FAMU herečka Jenovéfa Boková. Obhajuje tak vítěznou skladbu prvního ročníku hudebních cen popkulturního pořadu Radia Wave Kompot a zároveň získává od návštěvníků hlasitý aplaus. O vítězství skladby Green Light od Lorde rozhodli fanoušci pořadu Kompot 20. ledna.

Nehlasovalo se jen o nejlepší skladbu, ale také o nejlepšího garanta songu. Čtrnáct skladeb, které Šimon Holý a Hana Biriczová předvybrali do soutěžního klání, totiž bylo během večera obhajováno takzvanými garanty, mezi kterými nechyběla například moderátorka nového pořadu Radia Wave Buchty Ivana Veselková, umělkyně Julia Chochola nebo filmový režisér Tomáš Pavlíček. Po odpromítání videoklipu měli vždy dvě minuty na to vysvětlit obecenstvu, proč je právě jejich skladba tou nejzásadnější.

Titul Garantky roku v otevřeném hlasování suverénně vyhrála Anche Vodrážková, která ve svých dvou minutách upozornila mimo jiné na to, že se v textu skladby Luise Fonsiho a Daddyho Yankee Despacito asi úplně nejedná o „povídání nad šálkem čaje“ a dále zmínila historické rekordy tohoto letního hitu. „Fakta hovoří jasně. To video jako první překročilo hranici dvou a tří miliard zhlédnutí na YouTube, a to za pouhých šest měsíců. Je to první čistě španělsky zpívaný hit číslo jedna od Macareny a zvýšilo to turistický ruch v Portoriku o čtyřicet pět procent, to je fakt. A to se evidentně žádnému z tady prezentovaných songů nepovedlo.“

Garanti Kompot songu roku 2017

Výrazným garantem byl i Tadeáš Trojánek, obhajující chytlavou skladbu Boys od Charli XCX, která tematizuje až obsesivní přemýšlení nad kluky. Ten získal pro sebe i svou skladbu druhé místo (Boys prohrálo s Green Light o pouhé dva body) a během své řeči v ironii nařknul, stejně jako někteří jiní garanti, ostatní řečníky z populismu a upozornil, že klip ke skladbě propojuje celý svět, protože se v něm objevilo přes šedesát mužských celebrit z různých zemí. Nečekané propojení popkultury, politiky a statistiky nezaznělo ale jen v jeho obhajobě.

Filmový producent Jan Syruček v závěru své obrany taneční skladby Swish Swish od Katy Perry a Nicki Minaj například apeloval statistikou o rostoucím počtu důchodců v české populaci. Dokumentaristka Lenka Benešová si při své obhajobě skladby New Rules, ve které zpívá Dua Lipa o třech pravidlech na vypořádání se se svým bývalým přítelem, vypůjčila citaci z knihy Jiřího Stanislava Guth-Jarkovského Společenský katechismus ve společnosti. „Ve styku s mladými pány chovej se děvče tak, abys nikdy nepozbylo jejich úcty. Raději obětuj lásku, ale nikdy si nezadej ani v nejmenším. Mladá, dobře vychovaná dívka nestrojí se ani křiklavě, ani nápadně, neboť mládí samo jest jí nejlepší okrasou. Dáma líčená vzbuzuje vždycky nemilý dojem. Kde zůstala její dívčí hrdost?“ citovala. A dodala: „Myslím si, že je dobrý, že už někdo napsal další pravidla třeba pro trošku emancipovanější ženy, že?“

Nestatutární cenu za nejlepší český singl minulého roku obdržel během večera Ben Cristovao za svůj Program a o možná největší překvapení nejen pro diváky se postaral moderátor pořadu Kvér Filip Titlbach. Ten, během peprné otevřené diskuze o skladbách, která se konala hned po obhajobách garantů, dokázal přemluvit kompotí tým i obecenstvo, aby získala bezprecedentně skladba Ellie Goulding Love Me Like You Do cenu za nejlepší song roku 2015, a nakonec tak odešel i on s cenou pro nejlepšího garanta roku 2015.

Ještě před proslovy garantů nabídli Šimon Holý s Hanou Biriczovou statistické údaje a mnohdy svérázné překlady textů do češtiny v rámci speciálního „popového volební studia“. Diváci se tak například dozvěděli, že nejvíce skloňovanou skladbou ve výročních žebříčcích prestižních hudebních magazínů se letos stal Bodak Yellow newyorského objevu minulého roku Cardi B. Jak prozradila garantka Jana Patočková ve svém proslovu, Cardi si za peníze z tohoto singlu koupila nové zuby. Nechyběl ani průlet americkým, britským a českým hitparádovým žebříčkem, kterým většinou vévodilo už zmíněné Despacito a Shape of You Eda Sheerana. O jahodový vizuál celého večera se postaral garant skladby The Cure od Lady Gaga, grafik a zakladatel největšího fanklubu Lady Gaga v Česku Jakub Polách.

Kdo ve své obhajobě nejvíc taktizoval a kdo získal největší aplaus? Zkrácený hodinový záznam z celého večera si máte šanci poslechnout v příštím díle pořadu Kompot, v pátek od osmnácti hodin.

KOMPOT SONG ROKU 2017
LORDE – GREEN LIGHT (Garantka: Jenovéfa Boková)

GARANT ROKU 2017
ANCHE VODRÁŽKOVÁ (Louis Fonsi, Daddy Yankee – Despacito)

ČESKÝ SONG ROKU 2017
BEN CRISTOVAO – PROGRAM

KOMPOT SONG ROKU 2015 + GARANT ROKU 2015
ELLIE GOULDING – LOVE ME LIKE YOU DO, FILIP TITLBACH

SEZNAM NOMINOVANÝCH SONGŮ A JEJICH GARANTŮ: 

The Weeknd – I Feel It Coming feat. Daft Punk
(moderátorka Ivana Veselková)

Clean Bandit – Symphony feat. Zara Larsson
(moderátorka pořadu Kompot Hana Biriczová)

Lana Del Rey – Love
(filmový režisér Tomáš Pavlíček)

Kesha – Praying
(výtvarnice Julia Chochola)

Cardi B – Bodak Yellow
(blogerka Jana Patočková)

Dua Lipa – New Rules
(dokumentaristka Lenka Benešová)

Ed Sheeran – Shape of You
(novinářka Kateřina Horáková)

Katy Perry – Swish Swish
(filmový producent Jan Syruček)

Taylor Swift – Look What You Made Me Do
(filmová producentka Juliána Slivoňová)

Lady Gaga – The Cure
(grafik a vedoucí fanklubu Gaga česky Jakub Polách)

Luis Fonsi, Daddy Yankee – Despacito
(blogerka Anche Vodrážková)

Charli XCX – Boys
(swagger a baller Tadeáš Trojánek)

Rita Ora – Anywhere
(moderátor pořadu Kompot Šimon Holý)

Lorde – Green Light
(herečka Jenovéfa Boková)

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.