Kompot Song roku: Divokou kartu může dostat Charli XCX, Normani, Lana Del Rey a další. Hlasujte!

3. únor 2020

15. února máte šanci vybrat v pražské Venuši ve Švehlovce potřetí nejlepší skladbu uplynulého roku. Rok 2019 byl kvalitní popové hudby plný. Mezi nominovanými umělci nechybí Lizzo, Billie Eilish nebo Rosalía. Která skladba desítku vybraných doplní, je už teď na vás. Poslechněte si díl o skladbách, které můžete zvolit vy, a nezapomeňte hlasovat dole!

Kdo se nakonec do výsledné top jedenáctky dostane, odtajníme až během samotného večera. Pomyslnou Divokou kartu bude obhajovat vůbec poprvé pár. Moderátor Filip Titlbach, který ji obhajoval už loni a hned si odnesl cenu pro nejlepšího garanta, a multiumělkyně Ester Geislerová, která zvítězila v hlavní kategorii se songem This Is America. Zvítězí i letos?

Připomeneme, že loni jste jako Divokou kartu zvolili skladbu Shallow od Lady Gaga a Bradleyho Coopera, která pak skončila na třetím místě. Po loňském úspěchu bude celý večer znovu ve znamení sezení u kulatých stolů. Chcete fandit nějaké skladbě u stolu společně s jejím garantem? Kupte si lístky na třetí ročník Kompot Songu roku v předprodeji a vyberte si své místo už teď!

Shawn Mendes, Camila Cabello – Señorita

Shawn Mendes a další bývalá členka Fifth Harmony Camila Cabello spolupracovali už na tracku I Know What You Did Last Summer v roce 2015. Téma léta a komplikované lásky ale oprášili o čtyři roky později znovu. Mendes se prý snažil přemluvit Cabello deset měsíců, aby tuto skladbu společně nahráli. Skladba se dostala na vrchol nejen americké hitparády Billboard, ale také české rádiové i digitální hitparády. Mimo jiné se na skladbě podíleli Charli XCX, frontman Clean Bandit Jack Patterson, Benny Blanco nebo Cashmere Cat. Feeling bossa novy, výrazná melodie a emotivní projev z něj činí silný ploužák na všechny večírky, na kterých (ne)chcete být.

Normani – Motivation

Zatímco Dua Lipa se vzhlédla tento rok v letech sedmdesátých, Normani zavzpomínala na nultou dekádu, kdy singlovým hitparádám ještě vládla Beyoncé a R&B. Skladbu, kterou pro ni mimo tradiční powerhouse Ilya a Max Martin napsala její kamarádka Ariana Grande, zmínilo ve svých výročních seznamech překvapivě mnoho hudebních magazínů. Skladba nicméně výrazně zaujala i nás v pořadu Kompot a taneční klip jsme v jednom díle za běhu komentovali.

Lewis Capaldi – Someone You Loved

Každý rok je v rádiích jedna balada, která dojme každého. Letos to byla jistě Someone You Loved od Lewise Capaldiho, která se dokonce vyšplhala na samotný vrchol americké hitparády Billboard. Tím se stal Capaldi mimochodem prvním Skotem s americkým number one singlem za dvacet osm let. Debutová deska Divinely Uninspired to a Hellish Extent, kterou loni Capaldi vydal, byla doma v Británii první v prodejnosti dokonce šest týdnů v řadě. Jestli Someone You Loved zopakuje úspěch Shallow zjistíme 15. února.

Charli XCX & Christine and the Queens – Gone

Gone označila Charli XCX za jednu ze svých nejosobnějších a nejdůležitějších skladeb. Komerčního úspěchu srovnatelného s hity, které píše pro ostatní zpěvačky a zpěváky (například Senorita Shawna Mendese a Camily Cabello), sice skladba nenabyla, ale povšimly si jí kromě oddaných fanoušků i hudebníci kritici. Ti Gone pravidelně umisťovali do svých výročních žebříčků jako jednu z nejlepších písní roku. Objevila se také na loňské dlouhohrající desce Charli a během turné k ní zavítala i do Prahy.

Taylor Swift – You Need to Calm Down

Když Taylor Swift během prezidentských voleb své fanoušky pouze ponoukala, aby šli volit, a nikde nezmiňovala, koho volí ona, označili ji mnozí za prodejnou a bez názoru. Jasné stanovisko o to více projevovala později. Například i v klipu You Need to Calm Down, kterým podpořila LGBTQ+ komunitu. Klip se nakonec ale stal známějším hlavně proto, že v něm Taylor Swift ukončuje symbolicky dlouholetou šarvátku s Katy Perry. Pozitivní letní skladba je také nominovaná na Divokou kartu letošního ročníku.

Carly Rae Jepsen – Now That I Found You

Carly Rae Jepsen svou loňskou deskou Dedication potvrdila status miláčka blogosféry. Skladba Now That I Found You podpořila třetí řadu úspěšné netflixovské reality show Queer Eye. Premiéru si pak odbyla ve vysílání rádia Beats 1, kde jí Zane Lowe pro daný týden přiřknul prestižní status „World Record“. Skladbu doplnila o videoklip, který si o memes a gify doslova žádal: kočky jsou v něm totiž úplně všude.

Selena Gomez – Lose You to Love Me

O druhou baladu, která zasáhla všechny světové hitparády, se postarala Selena Gomez. Ta vydala v lednu novou desku Raw, na které je právě i skladba Lose You to Love Me, ke které si klip na YouTube zhlédlo už nyní přes dvě stě milionů lidí. Mnozí spekulují, zda je skladba o vyrovnávání se z rozchodu s Justinem Bieberem. Jedno je ale jisté: je především o sebelásce a hledání sebe sama ve světě, který nám čas na pauzu nedává.

Madonna, Maluma – Medellín

Na rok 2019 si naplánovala další desku i Madonna. Pilotní singl z Madame X nás překvapil především aktualizovaným zvukem, který sice navazuje na trend latinoamerických beatů a všudypřítomného reggaetonu, ale zároveň je o poznání dospělejší než jeho mainstreamovější sourozenci. Ty paradoxně jinak zastupuje právě host na skladbě Maluma. Madonna v textu skladby vzpomíná na začátky své kariéry, a zároveň tak trochu sní o dnech, kdy vše bylo poněkud méně temné.

Megan Thee Stallion, Ty Dolla Sign, Nicki Minaj – Hot Girl Summer

Kdo v USA nevěděl v roce 2019, co je Hot Girl Summer, jako kdyby nebyl celou dobu na internetu. Z hlášky rapperky Megan Thee Stallion, která se objevila na skladbě Cash Shit, se stal fenomén a jako správná obchodnice jej přetavila i v další úspěšný hit, na kterém hostuje podobně sebevědomá Nicki Minaj a Ty Dolla Sign. Song vyhrál cenu MTV Video Music Award pro nejlepší Power Anthem.

Lana Del Rey – The Greatest

Lana Del Rey za desku Norman Fucking Rockwell! sklidila od recenzentů v podstatě jen superlativa. Skladbu The Greatest označil Pitchfork za druhou nejlepší v roce 2019,  Vulture potom rovnou za tu nejlepší. Lana zmiňuje Davida Bowieho, Kanye Westa, Instalives i požáry v Kalifornii v jednom ze svých nejklasičtějších hudebních děl, pro které také můžete hlasovat už teď.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.