Komu všemu se nechce po prázdninách do školy? Memy z konce srpna ukazují, že nikomu

2. září 2019
Fenomem

Každý určitě zná ten svíravý pocit z posledních dnů prázdnin. Letní nicnedělání definitivně končí a školní povinnosti jsou blíž a blíž. Memy, které se každý rok zjeví na přelomu srpna a září, mají ulehčit stresu ze začátku školní docházky. A to nejen žákům a studentům, ale i jejich rodičům nebo učitelům. Každý rok se ale objevují nové variace.

První letošní virál s hashtagem #backtoschool už stihl obletět internet za polovinou srpna. Pochází z Facebooku zprávařské organizace The Barrhead News a jsou na něm dva obrázky skotské dívky Lucie. Na prvním je upravená, usměvavá dívenka v uniformě s upravenými vlasy. Na druhém má Lucie vlasy rozcuchané a špinavé oblečení. Rozdíl? První den ve škole, který s ní takhle zamával. Obrázek získal 25 tisíc lajků a lidé v reakcích sdíleli fotky svých vlastních dětí v první den školy. „Takhle vypadám po prvním školním dni taky a to jsem učitelka,“ hlásí ta úplně nejlajkovanější reakce.

Memy nebo virály s tématem konce školního roku se vrací pravidelně, ale zároveň dávají tvůrcům šanci použít nová makra nebo hrdiny, kteří vloni nebyli v rámci internetové kultury tak v módě. Letos konec prázdnin ohlašují Tom a Jerry, prehistorické animované postavičky, které v obrázkovém memu svým kontrastem zosobňují nějaké věci. V jednom populárním memu je obří kocour Tom televizní reklama na školní potřeby, zatímco myš Jerry je dítě, kterému připomínka září ničí letní pohodu. Ke slovu přišla i kovová 3D hlava ze surreálného makra „Enslaved“. Ta komentuje různé věci s pomocí slova enslaved, česky zotročený. Třeba při pohledu na petláhev vody v klasické verzi říká „zotročená tekutina“. Co asi tak může říct na školu? „Zotročené peklo.“

Tím se dostáváme k memům, které za humor skrývají úzkosti a deprese z konce prázdnin. Není jich málo, spousta z nich je vyloženě temných a docela otevřeně ukazují, jak se cítí školáci. A černý humor zdánlivě nemá hranice. V obrázkovém memu se screenshotem googleovského hledání – „back to school necklaces“ (přívěšky k návratu do školy) – někdo přidal obrázky provazu k oběšení. Temné pocity se netýkají jen studentů. Internetem proběhla fotka z obchodu, kde s nápisem Back to School je regál s alkoholem pro rodiče.

Memy o konci prázdnin jsou ale většinou příkladem tzv. „normie“ vtípků. Těch memů, které sdílí nebo by sdíleli vaši prarodiče, kdyby byli na sociálních sítích. Tedy nic pro milovníky internetových bizarností. Memové tvorbě o konci prázdnin se můžeme smát jako zábavě pro masy, ale někde hluboko uvnitř vy i já cítíme tu temnotu přicházející s koncem každého léta.

Poslechněte si dnešní Fenomem a zjistíte, jak se internetová komunita vyrovnává s koncem školního roku. Jakou výbavu na konec léta potřebují rodiče školáků, co jsou to přívěšky na konec roku a co říká na konec léta kovová 3D hlava. 

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.